Dubai Towers'a Yargıdan Rötar



İstanbul'a inşa edilecek 300 metrelik Dubai Towers'a yargıdan ilk engel geldi. İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi, gökdelenin inşa edileceği bölgede başlatılan yıkım çalışmalarını durdurdu. Yıkım için yargı kararı istendi. Belediye ile süresiz kira sözleşmesi olan S-P adlı şirketin, 'Mahkeme kararı olmadan sözleşme feshedilemez' tezini mahkeme haklı buldu. Belediyenin savunması bekleniyor.

Dubai International Properties'in, Levent'deki eski İETT Garajı arazisinde inşa edeceği Dubai Towers (kuleleri) için ilk engelleme Bölge İdari Mahkemesi'nden geldi. Gökdelenlerin inşa edileceği 46 bin metrekarelik arazide 2004'ten bu yana faaliyet gösteren S-P Organizasyon adlı şirketin başvurusu üzerine, İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi, "yürütmenin durdurulmasına" karar verdi. Türkiye'nin en büyük kuleleri Dubai Towers'in yapılacağı Levent'teki eski İETT Garajı arazisine, içinde eski kiracısı varken kazma vurulması kamuoyunda büyük yankı uyandıran projenin yargıya taşınmasına yol açtı.

S-P Organizasyon şirketi, gökdelenlerin yapılacağı araziyi 2004'te, süresiz olarak, yıllık 16 bin YTL ve yüzde 18 KDV karşılığı kiraladı. Buraya 2 bin 200 kişilik Levent Gösteri Merkezi yaptı. Ancak arazinin Dubai Holding'e verilmesinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi 11 Ekim'de 7 gün içinde tahliye edilmesi için şirkete bildirimde bulundu. 10 Kasım'da da alınan yıkım kararı uygulamaya geçirilmek istendi. Yıkım için belediyeden 100 kişilik zabıta, iş makineleriyle araziye gitti.

İnşaat durduruldu
Bunun üzerine S-P Organizasyon hemen İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, başvuruyu yerinde bularak, belediye ile tesisleri işleten S-P Organizasyon arasındaki süresiz kira sözleşmesinin mahkeme kararı olmaksızın feshedilemeyeceği sonucuna vardı. Mahkeme, fesih kararının neye göre alındığını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sordu. Belediyeden savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi. 24 Kasım tarihli karara göre, belediyeden savunma gelene kadar çivi çakılamayacak.

Tazminat davası da açtı
İDARE Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından şirket adına SABAH'a bir açıklama yapan Avukat Şenol Özel, 6 milyon 725 bin YTL'lik maddi ve manevi zararının karşılanması için tazminat davası açtıklarını söyledi. Dava dilekçesinde, "Hiç bir mahkeme kararı olmadan, Dubai Towers ile yeni bir anlaşma yapıldığı gerekçesiyle sözleşme feshedilmesi hukuka aykırı" denildi.

'Yargı adil bir karar verdi'
Avukat Şenol Özel "Hukuka aykırı olan bir konuda yargı gerekli kararı verdi. Gücün adaletsizce kullanımını yargı verdiği kararla engellemiş oldu. Türkiye arazilerinin hukuk dışı olarak yabancılara peşkeş çekilmesi hukuk tarafından engellenmiştir. Bizde bu konuda, yargıda hakkımızı sonuna kadar arayacağız" dedi. Gökdelenler için inşaata 2006 yılında başlanıp 2008'de tamamlanması planlanıyordu. Kamuoyunda yüksekliği yanında işin veriliş şekli ve bölgedeki trafik karmaşasını artıracağı gerekçeleriyle eleştirilen projede, Dubai Properties ile İstanbul Belediyesi gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmuştu.