Temiz Gediz Projesi



Ege Bölgesi'nin can damarlarından ve İzmir Körfezi'ni kirletmeyi sürdüren Gediz Nehri'nin temizlenmesi için proje hazırlıkları sürüyor. Uşak'tan doğan ve Manisa'yı geçtikten sonra İzmir Körfezi'ne dökülen Gediz Nehri, son yıllarda özellikle deri fabrikalarının atıklarıyla hızla kirlenmişti. Zengin tarım alanlarına da zarar veren kirliliğin önüne geçmek için, yaklaşık 11 ay önce "Gediz Nehri Havzası Çevre Master Planı Projesi" başlatılmıştı.

Uşak Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, master planın tamamlanmasının ardından havzada kirliliğe neden olan etkenlerin ortadan kaldırılacağını ve arıtma tesislerinin yapımının sağlanacağını söyledi. Bu amaçla Çevre ve Orman Bakanlığı, İspanya Ekonomik ve Ticaret Ateşeliği, YYPSA Şirketi arasında imzalanan anlaşma kapsamında, İspanya hükümetinin projeye 350 bin Avro'luk destek sağlayacağı bildirildi. Proje, Manisa'yı da kapsıyor. Manisa Valiliği yetkilileri, Gediz'in temizlenmesi için koordinasyon içinde çalışılması gerektiğini dile getirerek şu bilgileri verdiler:

"Bir yandan çöp depolama alanlarının saptanması, bir yandan da evsel ve endüstriyel atıklar yoluyla Gediz'in kirlenmesinin önlenmesi gerekiyor. Çöp depolama alanlarının transfer yerleri tespit edilmiş durumda. Gediz Nehri'nin başlangıcı Uşak olduğu için en fazla endüstriyel atığın olduğu il Uşak gibi görülüyor. Ancak Manisa'nın da ondan aşağı kalır yanı yok. Proje tamamlandıktan sonra bu tesisler için kredi aranacak. Onun için de Avrupa Birliği'ne başvuracağız" dedi.