İlbank'tan Kütahya ve Kuşadası'na Kredi Desteği



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu İller Bankası (İlbank), yerel yönetimlere uluslararası kuruluşlardan kredi desteği sağlamaya devam ediyor. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve İlbank arasında 2011'de gerçekleştirilen 134 milyon dolarlık anlaşmayla yürütülen 'Belediye Kanalizasyon Şebeke ve Atık Su Arıtma Tesislerin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında, belediyelerle yapılan alt kredi anlaşmalarına yenisi eklendi. Anlaşmayla JICA kredisi kapsamında Kütahya ve Kuşadası belediyelerine kanalizasyon, yağmursuyu şebekesi ve atık su arıtma tesislerinin yapımı için 54 milyon lira kredi kullandırılacak.

Sırada Osmaniye Belediyesi var
     
İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Çalkan, imza töreninde yaptığı açıklamada, bankalarının, Türkiye'nin imarı, altyapısı, belediyeler ve kentlerin gelişmesi konusunda önemli işlevi bulunduğunu belirtti. Bu anlamda dünyada çok fazla benzeri olmayan konumda bulunduklarına işaret eden Çalkan, ''Belediyelere verdiğimiz en önemli destek, altyapı, arıtma, atık su, kanalizasyon gibi tesislerinin inşasında, gerek proje bazında gerek ihalesinde gerekse teknik kontrollüğünde yer almamızdır'' ifadelerini kullandı. Çalkan, JICA'dan sağlanan kredinin Kütahya ve Kuşadası'ndan sonra Osmaniye Belediyesi ile tamamlanacağını kaydetti.

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi de çalışma kapsamına alınabilir

İlbank Genel Müdürü Tuncay Karaman ise yapılan alt kredi anlaşmasıyla Kütahya Belediyesine 18, Kuşadası Belediyesine 36 milyon lira kullandırılacağını belirtti. Gelecek dönemde JICA ile yeni iş birliği alanları oluşturmak istediklerini ifade eden Karaman, ilk çalışma alanının afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında olabileceğini kaydetti. JICA'dan sağlanan krediden daha önce Bursa-Orhangazi, Çanakkale-Biga ve Çan, Osmaniye-Kadirli, Hatay-Reyhanlı, Tekirdağ, Antalya-Mahmutlar belediyelerinin yararlandığını kaydeden Karaman, kredi geri ödemeleri konusunda da bilgi verdi.
     
JICA temsilcisi Akio Saito da İller Bankası ile yaptıkları iş birliğinden memnun kaldıklarını, gelecek dönemde farklı alanlarda iş birliğini sürdürmek istediklerini ifade etti.