'Ilıman İklim'e Yeni Anlaşma



Endonezya'nın Bali adasında 3 Aralık'ta başlayıp önceki gün sona eren İklim Konferansı'nda uzlaşma galip geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kabul edilen yeni yol haritasıyla ilgili, ABD'nin bu konuda esneklik göstermesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. 190 ülkenin Kyoto Protokolü'nün yerini alacak 'iklim değişikliğiyle mücadelede yeni BM anlaşması' görüşmelerinin başlatılması kararıyla ilgili olarak bunun bir son değil, zorlu bir sürecin başlangıcı olduğunu vurgulayan Ban, "Şimdi daha karmaşık, uzun ve zorlu müzakerelere hazır olmalıyız" dedi.

Konferansta kabul edilen ve Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni anlaşma için iki yıllık müzakerelerin çerçevesini çizen 'Bali Yol Haritası' üzerine tartışmalar uzun süre ABD'nin direnişiyle karşılaştı. Fakat Amerikan heyetine başkanlık yapan Paula Dobriansky'nin 'İleri doğru adım atacağız ve ortaklığa katılacağız' sözleriyle direniş sona erdi, anlaşma sağlandı.

BM'nin iklim değişikliğiyle mücadeleden sorumlu yetkilisi Yvo de Boer de konferansın sonunda, "İstediğim üç şey de bu toplantıda oldu: Görüşmelerin başlaması, gündemin belirlenmesi ve son tarihin kararlaştırılması..." derken, AB delegasyon heyeti başkanı Humberto Rosa da "Tam istediğimiz şey gerçekleşti. Hiçbir ülke dışarıda kalmayacak şekilde oybirliğiyle karar verildi" diyerek memnuniyetini dile getirdi.