Ilısu Barajı'nda Çalışan 564 İşçiye Ücretsiz İzin



Ilusu Barajı Projesi'ne kredi veren Alman, Avusturya ve İsviçreli üç kuruluşun, "Türkiye'nin anlaşmanın 150 şartını yerine getirmediği" iddiasıyla kredi anlaşmasını 180 günlüğüne askıya almasının ardından, baraj inşaatında çalışmalar durma noktasına geldi.

Temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan, tarihi Hasankeyf ilçesini yaklaşık 6 yıl içinde sular altında bırakacak Ilısu Barajı inşaatında çalışan ve çoğunluğu bölgede yaşayan vatandaşlardan oluşan 684 işçiden 564'üne, 2 ay süresince ücretsiz izin verilmeye başlandı.

Dış desteğin 180 gün süresince askıya alınmasından sonra, zorunlu olarak alınan bu karar doğrultusunda işçilere, ücretsiz izne ayırma kararı bu sabahtan itibaren bildirilmeye başlandı. Ücretsiz izne ayrılma bildirimi inşaat, güvenlik ve genel hizmet alanlarında çalışanlara yapılacak ve 7 Ocak Çarşamba gününe kadar baraj inşaatında çalışan işçi sayısı 120'ye düşürülecek.

Yüklenici firmalar olan Nurol ve Cengiz ile yabancı ortak şirketler tarafından yapılan inşaat çalışmaları büyük oranda durdu.

DSİ Genel Müdürlüğü'nden bir süre önce yapılan yazılı açıklamada da, işin askıya alınması neticesinde, başta Ilısu Konsorsiyumu olmak üzere bu projede çalışan ve yüzde 75'ini bölgedeki vatandaşların oluşturduğu yaklaşık 700 kişi ve ailelerinin mağduriyetine sebep olacağı endişesine yer verilmişti.