İlk Bölge Planı İzmir’e Yapıldı



Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü, “İzmir merkezli bölgesel kalkınma dinamikleri” konulu çalıştay düzenledi. Açılışında Vali Cahit Kıraç konuştu. Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) kentin dinamiklerini ortaya çıkarmak ve desteklemek amacıyla birçok çalışma yürüttüğünü, bunlardan en önemlisinin İzmir Bölgesel Gelişme Planı olduğunu söyledi. Vali Kıraç, “2009-2013 yıllarını kapsayan bu plan, Türkiye’de bir ilk, ülkeye örnek olacak” dedi, şöyle devam etti:

“Yerel aktörler, plandan etkilenecek kişiler ve uygulayacaklar tarafından, son veriler kullanılarak hazırlandı. Kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında iletişimi, koordinasyonu, işbirliğini, ortak çalışma kültürünü artırmaya hizmet edecek, yerel potansiyeli harekete geçirecek. Bu kapsamda İzmir’i kalkındıracak beş sektör tespit edildi. Bunlar, ileri teknolojiye dayalı sanayiler, yenilenebilir enerji, turizm, lojistik, tarım ve tarıma dayalı sanayiler.”

31.6 milyon lira daha

Kıraç, İZKA’nın diğer faaliyetleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Bu yıl, kamu ve sosyal kalkınma alanlarında iki mali destek programı yürüttü. 169 projeye 30 milyon lira kaynak kullandırıldı. Ajans, bu sene başlayıp 2010’da devam edecek iki yeni hibe programıyla İzmir’in öncelikli alanlarını destekleyecek. Bu dönemde tarım ve kırsal kalkınma programında 19 milyon, turizm ve çevre programı çerçevesinde de yaklaşık 12.6 milyon lira kaynak aktarılması planlanıyor.”

“Prim borcu faizi silinsin, ana para taksitlendirilsin”

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, 2010 bütçesinde SGK için tahmin edilen gelir miktarının gerçekçi olmadığını söyledi. Her üç esnaf-sanatkar ve çiftçiden ikisinin SGK’ya borcu bulunduğunu, kriz nedeniyle ödeyemediklerini, sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını belirten Susam, şöyle dedi: “Krizin faturasını ödeyenler esnaftır, sanatkardır, KOBİ’lerdir, köylüdür, çiftçidir. SGK’ya prim borçlarının  faizi silinerek, ana para taksitlenlidirilsin.”