İlk Çağdaş Türk Resimlerine Restorasyon

Yozgat’ın tarihi Çapanoğlu Büyük Cami duvarlarını süsleyen ilk çağdaş Türk resim ve süslemelerinin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, sponsor arayışına başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Toker, Yozgat Çapanoğlu Büyük Cami’deki resim ve süslemelerin Genel Müdürlük uzmanlarınca yerinde incelendiğini belirtti.

Caminin idari açıdan Diyanet İşleri Başkanlığı’na, mülkiyet açısından da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu hatırlatan Toker, “Buna karşılık, yapılan görüşmelerde, restorasyonla ilgili herhangi bir yazışma yapılmadığı anlaşılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanları, uzmanlarını bu görüşmeler sonucunda görevlendirerek resim ve süslemelerle ilgili inceleme yaptırmıştır” diye kaydetti.

Caminin dışındaki ve içindeki süslemelerin rölevesinin çıkarılarak restorasyona başlanması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne uzman ve para temini için yazı yazıldığını belirten Toker, “ Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde ise sponsor bulunması koşuluyla resim ve süslemelerin restorasyonu için uzman temin edebilecekleri belirtildi. Bozulan resim ve süslemeleri ise Yozgat Belediyesi’nce CD’ye alındı.” dedi.