İlk Diyalog İlk Ayrılık



Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın "ilk diyalogda ilk görüş ayrılığı" damgasını vurdu.

Kızılay’daki eski Gima binasının otel yapılacağı duyumları üzerine buna karşı çıkan AKP’li Nadir Koç Meclis’e bir önerge sundu. "Kızılay Gökdelen’inin tadilat yapılarak otel kullanımına çevrileceği yönünde duyumlar alıyoruz. Ankara’nın en önemli prestij noktasında ve Atatürk Bulvarı’nda bulunması bölgeye ekstra bir trafik yükü getirecektir. Kızılay’ı trafiğini felç edecek bu uygulamayla ilgili bir plan notu eklenerek Ankara’nın merkezini tıkayacak muhtemel bir otel kullanıma müsaade edilmemesini arz ederim" diyen Koç’a, Gökçek de destek verdi.

Gökdelenin otel olarak kullanılması durumunda Kızılay trafiğinin felç olacağını söyleyen Gökçek, "Otel olması demek şehircilik açısından cinayetle denk bir olay. Otoparkı olmayan bir binanın otel olması durumunda muhtemel bir resepsiyonda araçlar nerede duracak. Bize gelen resmi bir talep yok. Çankaya Belediyesi’ne bir talep var mı bilemiyorum" dedi.

Bunun üzerine Meclis’te ilk kez söz alan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık aksi yönde görüş bildirerek şunları söyledi:

Otel prestiji arttırır

"Kızılay bölgesinin trafiğini felç edebilecek uygulamalar konusundaki duyarlılığa saygı gösteriyorum. Bölge için prestij açısından otel olması düşüncesini taşıdığımı bilginize sunmak isterim. Bir alışveriş merkezi zaten ticaret hacmi daralmış esnafın daha da zorlanmasına yol açar. Otel olması durumunda ise hem alışverişi hem de Kızılay ticaretini olumlu etkileyecektir. Kızılay’ın geleceği açısından da olumlu olduğunu düşünüyorum. Yeni sahibinin otel yapılmasını istediği yönünde duyumlar bize de geldi. Ancak resmi bir başvuru yok. Meclis kararımız olmamakla birlikte kişisel olarak olumlu buluyorum. Gökdelenin maalesef otoparkı bulunmamakta. Çok küçük bir aralıktan yük indirme bindirme yeri var. Seçenekler olarak bakınca kaliteli bir otelle birlikte gelecek misafirlerin Kızılay’a katkıları açısından olumlu buluyorum"

Katılmak mümkün değil

Tanık’ın görüşüne karşı çıkan Gökçek ise, "Katılmak mümkün değil. Hem otopark yok deniyor hem de iyi olur deniyor. Bir resepsiyon olduğunu düşünün. Kızılay’ın göbeğinde nasıl araba duracak? Orada otel yapılmasını kabul etmek demek şehrin göbeğini felç etmek demek. Onun için ben bu fikre katılmıyorum" dedi.

"İlk diyalogda ilk görüş ayrılığı"nın ardından oylamaya geçilirken, AKP’li Koç’un gökdelenin otel yapılmamasına ilişkin önergesi oy çokluğuyla kabul edilerek imar komisyonuna gönderildi.