İlk Dünya Mirasları



UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) 1972 yılındaki genel konferansında 175'ten fazla ülke bir antlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile UNESCO tarafından belirlenen kültürel ve doğal varlıklar Dünya Mirasları listesine alınarak gelecek nesillere aktarılması planlandı. Böylelikle 1978'den itibaren 21 ülke temsilcisinin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi (ICOMOS), aday gösterilen değerler arasından seçim yaparak listeyi oluşturmaya başladı. Peki günümüzde 911 değerin yer aldığı listenin ilk halini biliyor musunuz? İşte 1978 yılında ilan edilen ilk Dünya Mirasları:

L'Anse aux Meadows Milli Tarih Siti, Kanada

L'Anse aux Meadows, (Denizanası Koyu) Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletinde bulunan Newfoundland Adasının kuzeyindeki arkeolojik kazı yeridir. 1960 yılında bulunan yer, vikinglerin Grönland dışında Kuzey Amerika’da bulunan tek yerleşim yeridir. Burası, Kolomb Öncesi Okyanus Ötesi Temas teorisinin bilimsel kamuoyunda kabul edilen tek örneğidir.

Nahanni Milli Parkı, Kanada

Nahanni Milli Parkı, Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nda bulunan bir milli parktır. Park 30,000 km2 alan kaplar ve Mackenzie Dağları üzerinde yer alır. Parktan geçen Nahanni Nehri, parkta bulunan kanyonların içinden geçerek oradaki şelaleden aşağı akar. 90 metre yükseklğindeki bu şelale, çevresindeki yüksek dağlar ve balta girmemiş ladin ormanları ile çok güzel bir manzaraya sahiptir.

Tarihi Quito Şehri, Ekvador

Quito, Güney Amerika'nın kuzeydoğusundaki Ekvador'un başkentidir. Şehrin yüksekliği 2,500 metredir ve bu onu dünyadaki ikinci en yüksekte yer alan başkent yapar. 1534 yılında yerli halkın İspanya'ya karşı direnişi devam ederken, 15 Ağustos günü Francisco Pizarro San Francisco de Quito'yu kurdu. 6 Aralık 1534'te şehir, Rumiñahui'yı yakalayan ve organize bütün direnişleri sona erdiren Sebastián de Benalcázar önderliğindeki 204 yerleşimci tarafından resmen kurulmuştur.

Galapagos Adaları, Ekvador

Büyük Okyanusun doğusunda Ekvador'a bağlı olan takımadalar Colon Takımadaları olarak da bilinir. Uzak ve izole bir konumda olan adalar, Güney Amerika kıtasının yaklaşık 1000 km batısında yer alır. Galapagos takımadaları toplam 50,000 km² yüzölçüme sahiptir. Charles Darwin, evrim kuramı çalışmasına esin kaynağı olan gözlemlerini bu adalardan bazılarında yapmıştır. Volkanik bir yapıya sahip olan ada, içerisinde kendine özgü birçok biyolojik tür barındırmaktadır.

Simen Dağları Milli Parkı, Etiyopya

Simen Dağları, Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan dağlardır. Bu bölgedeki milli park, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alır. Simen Dağları, Afrika'da kar yağışının gözlemlenebildiği nadir yerlerden biridir. Dağların arasında vadiler ve dik uçurumlar çok bulunur. Simen, Amharca kuzey anlamına gelir.

Lalibela'daki Dağa Oyulmuş Kiliseler, Etiyopya

Bir efsaneye göre 12.yy, Zagne Hanedan'lığı zamanında bir prens doğar. Annesi bir gün prensin besiğinin arılar ile kaplanmış olduğunu görür. Bunu prensin gelecekteki başarısına dair iyi bir işaret olduğunu düşünür ve arılar hükümdarlığını tanıyor anlamına gelen "Lalibela" diye bağırır. O tarihten itibaren prensin doğduğu şehir Lalibela olarak anılır. Başka bir efsane ise Kral Lalibela'nın krallığının mirası olarak Lalibela'da yer altındaki volkanik taşlari oydurtarak kiliseler yaptırdığı yönündedir.

Aachen Katedrali, Almanya

Aachen Katedrali, veya İmpreyal Katedral Almanya'nın batısındaki Aachen bölgesinde yer alan Katolik katedraldir. Kuzey Avrupa'nın bilinen en eski katedralidir. Orta çağlarda Azize Meryen Kilsesi olarak anılırdı.



Tarihi Krakow Şehri, Polonya

Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. 2004 nüfusuna göre 780.000 (yakın topluluklarla birlikte 1,4 milyon) kişi yaşamaktadır. Tarihî şehir, Vistül Irmağı'nın Wawel Tepesi'nin ayağında Küçük Polonya'nın (Malopolska) güneyinde kalıyor. Küçük Polonya Voyvodası'nın da 1999'dan beri başkentidir.

Wieliczka Tuz Madeni, Polonya

Polonya'nın Krakow kenti yakınlarında bulunan bir tuz madenidir. Wieliczka Tuz Madeni'nin en önemli özelliği dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olmasıdır. O kadar ki maden tarih öncesi çağlardan beri kullanılmıştır. Maden 1996 yılında düşük tuz fiyatları ve madendeki bir çökme nedeni ile kapatılmıştır.

Gorée Adası, Senegal

Gorée Adası, Senegal'in Dakar şehrinin 19 idari bölgesinden birisidir. Gorée Adası köle ticaretinde çok önemli bir yere sahipti çünkü Afrika'nın içlerine kadar uzanan yolların ve nehirlerin kesişim noktasında yer alıyordu. Köleler adadaki mahzenlerde tutulur ve gelen gemilerle gönderilirlerdi. Ada günümüzde köle ticaretinin dehşetinin gözler önüne serilmesi için, turizme açılmış ve kölelerin saklandığı mahsenler, yemek yedikleri kaplar, bileklerine takılan pırangalar gibi şeyler sergilenmektedir.

Mesa Verde Milli Parkı, ABD

ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan bir milli parktır. Mesa Verde Milli Parkı'nda Pueblo halkı tarafından yüksek bir vadiye inşa edilen bir köyün kalıntıları yer alır. Mesa Verde adı İspanyolca Yeşil Masa anlamına gelir. Bu adı o bölgede yetişen çam ve ardıç ağaçlarından kaynaklanır. Parkta bir müzenin, bir sarayın ve vadi duvarı üzerinde yer alan evlerin kalıntıları yer alır.

Yellowstone Milli Parkı, ABD

Yellowstone Millî Parkı ABD'nin Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerinde yer alır. 1 Mart 1872'de Devlet Başkanı Ulysses S. Grant'ın imzasıyla ABD'nin ve dünyanın ilk ulusal parkı olmuştur. Tarihte ilan edilen ilk milli park olma özelliğini taşımaktadır. Milli parkın büyüklüğü yaklaşık olarak 8987 km²'dir. Amerika'nın Idaho, Wyoming ve Montana eyaletlerinin kesiştiği yerde bulunur. Özellikle içinde bulunan çok büyük gayzerleri ile tanınır. Dünyadaki sıcak su kaynaklarının yarısı burada bulunur ve sayıları 10000'i aşar.