İlk Etabı 3,5 Yıl Sonra Tamam!



Antalya Büyükşehir Belediyesi, hazırlamış olduğu konyaaltı Boğaçayı Projesi'ni, Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olarak değerlendiriyor. Proje ile 40 kilometrelik yeni bir sahil yapılacak.

10 bin kişiye iş

Yenişafak'ın haberine göre; Yatırım miktarı 1 milyar liranın üzerinde olan Boğaçayı Projesi'nin marka değeri ile birlikte Antalya ekonomisine büyük bir katma değer kazandıracağı iddia edildi. Proje bittiğinde 10 bin vatandaşın iş sahibi olacağı istihdama büyük katkı sağlanacağı belirtildi.

Projenin içerisinde yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon ve aktivite alanları, yat limanları, restoranlar yer alacak.

Dünyaca ünlü firma ile çalışıldı

Boğaçayı Projesi'nde dünyada bu konuda en önemli projelere imza atmış önemli bir mühendislik firması olan Perkins Will ile çalışıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden akademisyenlerin de proje danışmanlığı yaptığı projenin hazırlık çalışmaları, Türkiye'den ihtisas sahibi mühendislik ve yazılım firmaları ile birlikte yürütüldü.

Taşkın riski ortadan kalkacak

925 kilometrekarelik bir havzayı kapsayan Boğaçayı Projesi'nde öncelikle sel ve taşkın önlemeye yönelik alt yapı yatırımları yapılacağı, bunun da Konyaaltı bölgesinde olduğu iddia edilen heyelan riskini de risk ortadan kaldırılacağı belirtildi.

İlk etap 3.5 yıl içinde hazır

Proje 3 etaptan oluşuyor. Etap etap yapılacak projenin ilk ayağında taşkın önleme, ikinci ayağında kum ve çakılın yönetimi, üçüncü ayağında deniz suyu tuzlanma çalışması ve son ayağında projenin görünen yüzü üstyapı binaları yapılacak.

İlk etap olarak sahilden 2 kilometre içeriye kadar olan kısmı tamamlanacak. Hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki yat limanını içinde barındıran, halka açık yaşam merkezlerinin, rekreasyon alanlarının olduğu ilk etap projenin 3.5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Projede Boğaçayı'nın akış yatağı, bir setle marinadan ayrılıyor. Böylece marina ve yaşam alanlarının olası taşkınla teması ortadan kaldırılıyor. Deniz suyu nedeniyle oluşabilecek tuzlanma riski ile ilgili de çeşitli modellemeler üzerinde çalışıldı. Çevresindeki plajların projeden olumsuz etkilenmemesi için detaylı bir çalışma yürütüldü.