İlk İş Makinesi, İhracatın Yıldızı Yaptı



DHL Express ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle bu yıl altıncısı düzenlenen ihracatın yıldızları yarışmasında büyük ödüle layık görülen Hidromek, geçen yıl 5 kıtada 50 ülkeye iş makinesi sattı. Şirket İspanya'da yüzde 5 pazar payına sahip. Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, sırlarının 'işten kazanılanı işe yatırmak' olduğunu söyledi. Bine yakın çalışanı bulunan şirketin patronu Hasan Basri Bozkurt, 'ihracatın yıldızı' ödülünü Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin elinden aldı.

Yarışmaya katılan 41 firma arasından 33 finalist belirleyen jüri bunlardan 18'ini ödüllendirdi. İlk kez ihraç edilen ya da katma değeri yüksek ihraç ürünü kategorisinde ipi göğüsleyen şirket, organik gübre imalini başaran BMR Tarım oldu. Bu dalda ikinciliği dünyaya yüksek basınçlı tüp ihraç eden Mes Alüminyum, üçüncülüğü ise ürünü ABD'de en iyi işitme cihazı seçilen Siser Grup elde etti.

Yeni pazar ve pazar çeşitliliği kategorisinde ise 2009'da 88 ülkeye ihracat gerçekleştiren Nüve Sanayi Malzemeleri şirketi birinci oldu. Bu dalda ikinciliği 102 ülkeye 75 milyon dolar ihracat yapan Kale Kilit aldı. Üçüncülüğü ise 386 çeşit su ürünü üretip pazarlayan Sagun Group kazandı. E-ihracat dalının birincisi Atatürk'ün smokincisi olan İskender Smokin, ikincisi 2 milyon dolar ihracatla sihirlielmalar.com ve üçüncü demirçelik üreticisi MTC Metal oldu. İhracat performans dalında ise ilk sırayı ihracatını yüzde 99 artırarak 479 milyon dolara çıkaran, 2010'da 800 milyon dolar hedefini yakalamayı amaçlayan Trakya Tekstil ve Giyim Sanayicileri Dış Ticaret şirketi aldı. İhracatını yüzde 21 artıran Ak Pa Tekstil ikinci, ihracatını yüzde 5 artırarak 310 milyon dolar gelir sağlayan Yeşim Tesktil ise üçüncülüğe layık görüldü.

Ödül töreninde konuşan DHL Express Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi, "İhracat odaklı ekonomide son 5,5 aydır ciddi bir hareketlilik var. Numune ve banka evrakları taşımada yüzde 70'lik pazar hakimiyetimiz ışığında Türkiye ihracatının 2010'da yüzde 10'dan daha fazla büyüyeceğini söyleyebilirim." dedi. Akavi özellikle tekstil alanında ihracatta yüzde 10-15 arasında bir artış olduğuna dikkat çekti. İhracat odaklı gönderilerin sayısı günlük 7 bine dayandı.