İlk Metrobüs İzmir'den Yola Çıktı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Hollanda'nın Advanced Public Transport System (APTS) firmasından denemek amacıyla kiraladığı metrobüs, İzmir Limanı'na geldi. Metropolitan Motorlu Araçlar AŞ tarafından İETT'ye kiralanan metrobüsü teknik ekip teslim alarak İstanbul'a hareket etti.

Mecidiyeköy-Beylikdüzü arasında E-5 üzerinde çalışacak olan 24 metre uzunluğundaki metrobüs, İzmir'den İstanbul'a karayoluyla ulaşacak. Hollanda firmasından kaptan Anton Knoops ve makinist Harry Fransen, aracın İstanbul'a ulaşmasından sonra test aşamasında bulunacak. Çift körüklü, 3 özürlü girişi olan metrobüslerin içinde güvenlik kameraları da mevcut. Şimdilik bir tane gelen araçtan memnun kalınması durumunda 49 adet daha alınacak.

Bu arada, metrobüs araçlarının alımı için İETT'ye verilecek 'kefalet' teklifi mecliste görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü toplantısında, saatte 15 bin yolcu taşıması amaçlanan metrobüslerin alımı için İETT'ye kefil olunmasına oybirliği ile karar verildi. İETT, bu kararla metrobüs alımı için Büyükşehir Belediyesi'nin de kefil olmasıyla kredi alabilecek. İETT, Büyükşehir Belediyesi'nin kefaletiyle 50 adet Capacity ve 50 Phieas otobüs alımı için 79 milyon Euro tutarında kredi alabilecek. Metrobüs hattında 1 aylık deneme seferleri sırasında yüzde 50 indirimli tarife uygulanacak.