İlk Nükleer Santral Mersin’e



Enerji Bakanı Güler, Sinop’a da Nükleer Teknoloji Geliştirme Merkezi’ kurulacağını açıkladı.

Nükleer santrallerin ilkinin Mersin-Akkuyu’ya kurulması kesinleşti. Sinop’un yer lisansı ancak önümüzdeki yıl verilebilecek. “Macera peşinde değiliz” diyen Enerji Bakanı Güler, Sinop’a Nükleer Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin kurulacağını açıkladı.

NTVMSNBC'den Sezer Kılıç'ın haberine göre Enerji Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile ikinci bilgilendirme toplantısını yaptı. Yerli ve yabancı firmaların yoğun katılımının bulunduğu toplantıda Sinop’a yapılacak nükleer teknoloji merkezi hakkında bilgi verildi. Yer lisansı hazır olmadığı için santral kurulması için bir yıl daha beklenecek.
Haberin devamı

Bu nedenle ihalede öncelik Mersin-Akkuyu’da olacak. Ancak Sinop’a kurulacak Nükleer Teknoloji Geliştirme Merkezi için şimdiden çalışmalar başladı. Burada araştırma reaktörleri, yakıt üretim ve eğitim tesisleri yer alacak.

TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, Türkiye’nin bu tesislerinin İran ile karşılaştırılmasına karşı çıktı. Çakıroğlu şöyle konuştu: “Bizim sözlerimizi başka ülke ile karşılaştırmak yanlış. Uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımızı kullanırız. Bunun için kimseye danışmayız. Başka ülkelerin problemleri ile ilgili değiliz. Hiçbir baskı yok, gelişimimiz zaman zaman neyi emrediyorsa yapacağız.”

Güler: Macera peşinde değiliz

Enerji Bakanı Hilmi Güler, özel sektörün ihaleye yoğun ilgisi olduğunu söyledi ve güvenlik konusunda garanti verdi: “Denenmemiş teknolojiyi kabul etmeyeceğiz, macera peşinde değiliz.”

Nükleer santralde daha önce 21 Şubat’ta ihale ilanına çıkılacağı açıklanmıştı. Ancak yönetmelik henüz yayınlanmadığı için bu süre 1-2 gün sarkabilir. İhaleden sonra firmaları en fazla zorlayacak süreç başlıyor. TAEK’ten yapım lisansı alınması için görüşmeler yapılacak.

Türkiye’de ilk etapta toplam 5 bin megavatı bulan üç adet nükleer santral kurulması planlanıyor.