İlk "Prefabrikasyon Günü" Yapı-Endüstri Merkezi'nde Kutlandı



Bundan böyle düzenli aralıklarla kutlamak ve geleneksel hale getirmek amacıyla “Prefabrikasyon Günü” düzenleme kararı alan Türkiye Prefabrik Birliği, birlik kurma kararının alındığı 17 Şubat 1984 tarihinin 28. yıldönümü olan 17 Şubat 2012 tarihinde ilk “Prefabrikasyon Günü”nü yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)’nde kutladı.

“Prefabrikasyon Günü” etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Prefabrik Birliği Başkanı Buğra Küçükkayalar, öncelikle günün anlam ve önemine değindi. Birliğin, sektörde faaliyet gösteren kişilerin ve firmaların birbirlerini daha yakından tanıması amacıyla bu kararı aldığını vurgulayan Küçükkayalar, konuşması kapsamında sektöre yönelik bir takım rakamsal verileri de paylaştı.

Türkiye Prefabrik Birliği’ne üye firma sayısının 26 olduğunu belirten Küçükkayalar, birliğin yürütmekte olduğu, sektörü daha iyi bir seviyeye getirecek çalışmalardan da bahsetti.



“Şartnamelere uygun olmayan proje ve yapılar birliğe, üyelere ve prefabrik sektörünün bileşenlerine çok ciddi zararlar verdi”

Etkinliğin ilk sunumunu gerçekleştiren Altay Çizgenakat ise “Türkiye’de Prefabrikasyon” başlıklı konuşmasında, Türkiye’nin betonarme prefabrikasyon tarihini ana hatlarıyla özetledi. Bu anlamda sektör için önem taşıyan dönüm noktalarını ‘çağ’lara göre yorumlayan Çizgenakat, prefabrike betonun tarihçesini de dinleyicilerle paylaştı.

70’li yılların prefabrikasyonun büyüme yılları olduğunu ifade eden Çizgenakat, Türkiye Prefabrik Birliği’nin temellerinin 1983 senesinde Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilen bir seminer kapsamında atıldığını belirtti. Bu bağlamda söz konusu seminerin bir kırılma noktası olduğunu aktaran Çizgenakat, bir diğer önemli kırılma noktasının ise 1999 senesinde yaşanan deprem olduğunu vurguladı. Çizgenakat, şartnamelere uygun olmayan proje ve yapıların birliğe, üyelere ve prefabrik sektörünün bileşenlerine çok ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Bu kapsamda Hammurabi’nin yapılarla ilgili çıkarmış olduğu yasayı da paylaşan Çizgenakat, herkesin inşaat yapmaması gerektiğini, inşaat yapmak niyetinde olanların ise belli bir eğitime tâbi tutulmasını gerektirecek bir sistemin kurgulanmasının gerekliliğine değindi.



“Beton evriliyor; daha hafif ve daha yeşil oluyor”

Çizgenakat’ın sunumunun ardından gerçekleştirilen Altın Kiriş Ödül Töreni’nde ise 5 dalda ödül gerçekleştiren Türkiye Prefabrik Birliği Başkanı Buğra Küçükkayalar tarafından sahiplerine teslim edildi.

Başarılı Yapıt Ödülü Akat Prefabrike’ye; Başarılı Ürün Ödülü İston’a; Çevre Ödülü Yapı Merkezi’ne; Hizmet Ödülü Dr. Ersin Arıoğlu ve Altan Gökçek’e; Prefabrikasyona Katkı Özel Ödülü ise Mapa Mobilya ve Aksesuar Pazarlama’ya verildi.



Ödül töreni esnasında hazırlamış olduğu birkaç fikri de paylaşan Dr. Ersin Arıoğlu, çağımızı beton çağı olarak tanımlayarak “Beton evriliyor; daha hafif ve daha yeşil oluyor” dedi. Arıoğlu, betonun temel özelliklerini, iyi ve kötü yönlerini de konuşması kapsamında anlattı.

Altın Kiriş Ödül Töreni’nin ardından Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından gerçekleştirilen, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin dekoratif ön üretimli betonarme cephe elemanlarının üretimini anlatan bir belgesel katılımcılarla paylaşıldı.



“Anılarla Türkiye Prefabrik Birliği”

Etkinliğin son bölümden ise moderatörlüğünü Birliğin Teknik Komite eski üyelerinden, Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın üstlendiği “Anılarla Türkiye Prefabrik Birliği” oturumu gerçekleştirildi.

Oturum kapsamında; Teknik Komite eski Başkanı ve Yönetim Kurulu eski Üyesi Levent Algan, 7. ve 8. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Anadol, 1985-88 yıllarında Yönetim Kurulu Üyesi ve 1988-1993 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, 4. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Altay Çizgenakat, Danışma Konseyi Başkanı, Ödül Seçici Kurul Üyesi ve YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, en kıdemli üyelerden Özkan Olcay ve kurucu üyelerden ve 2. dönem Yönetim Kurulu Bakanı Bülent Yücesoy Türkiye Prefabrik Birliği ile ilgili anılarını paylaştılar.