İlk Türkiye ‘Expo’su Yüksekten Uçuyor!



Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla yola çıkan Türkiye’nin ilk Expo’su (uluslararası etkinlik alanı) Antalya Expo, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda halka açılıyor. 8 milyon kişinin gelmesi beklenen Expo 2016 Antalya’yı, 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açması bekleniyor.

Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük kongre merkezine sahip Expo 2016 Antalya içinde yer alan kongre merkezi, kule ve Osmanlı bahçelerinin yapımını 9 ayda bitirdiklerini belirten Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, “120 metre Expo kulesiyle sembol bir proje oldu. Türkiye’nin Eyfel’ini süratle tamamladık” dedi.

Yaptıkları İstanbul Kongre Merkezi’nin 3. 500 kişiyle Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük kongre merkezi olduğunu da aktaran Akkurt, Expo 2016 Antalya’nın 5003 kişilik kapasitesiyle kendi rekorunu kırdığını söyledi.

Her ülke kendi bahçesini yapacak

Expo 2016 Antalya’ya onlarca ülkeden çocuklar gelecek ve etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca Expo’da ülkeler kendi bahçelerini de yapıyor. Expo alanı içerisinde küçük bir alana sahip Osmanlı bahçeleri de hayata geçirildi. Bahçeler içerisinde gösterilen örnek yapılar arasında, I. Mahmut tarafından yaptırılan şadırvan, Topkapı sarayındaki selsebil çeşmesi, 2.Mahmut çeşmesi ve Feyzullah Efendi tekkesi duvarları gibi eserlerin benzerleri ve Anadolu kilim sanatından esinlenerek yürüme yolları yapılıyor.

‘Turistleri de çekecek’

Toplam 250 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Expo kulesi, kongre merkezi ve Osmanlı bahçeleri kasım ayına kadar uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Expo 2016 Antalya’da yer alan 120 metrekarelik ve 2 bin ton ağırlığında olan Expo Kulesi, Türkiye’de ilk defa uygulanan bir sistemle hayata geçirildi. Bu sistemle dünyada 4 kule yapıldığını anlatan Akkurt, “Expo Kulesi, seyir terası, kapalı salon ve kafenin yer aldığı dört katlı iki bin ton bina zemin kotunda inşa edilerek, güçlü kaldırma ve vinçlerin yardımıyla bayrak gibi zirveye çekildi. Klasik yöntemlerle inşa edilse en az 2 yıl sürmesi tahmin edilen kulenin inşaatı 9 ayda tamamlanmış oldu” diye konuştu. Akkkut, son dönemde Antalya’da yaşanan turizm yavaşlamasına Expo’nun ilaç olmasını beklediklerini de vurgulayarak, kısa zamanda alanın turistler için cazibe merkezi olacağını ifade etti. Akkurt, “3 yıl sonra burası farklı bir dünya olacak. Binlerce ağaç dikildi. Turizm açısından da çok doğru bir yatırım oldu. Turizm potansiyelini kısa sürede canlandırabilir” dedi.

500 milyon $’lık iş hacmi bulunuyor

Dünyada 500 milyon dolarlık iş hacimleri olduğunu belirten Tayyar Akkurt, Washington, Libya, Dubai, Riyad ve Moskova olmak üzere dünyada 5 şubeleri bulunduğunu söyledi. Özellikle Washington şubesinin yaptıkları işte hızı artırdığını anlatan Akkurt, “Biz Türkiye’de gündüzden akşama planlamayı bitirdiğimizde, Amerika’da henüz yeni Sabah oluyor ve onlar devam ediyor. Böylece gece gündüz çalışıyoruz. Ayrıca aynı kaliteyi hızla hayata geçirmek için önce düşünüp plan yapıp, sonra hayata geçiriyoruz” dedi.

Dubai’yi Expo radarına aldı

Sheikh Majid Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktum’un şirketi MBM Holding ile ortak şirket kurduklarını söyleyen Tayyar Akkurt, “Şirketimizin ismi MATA. Bu şirket üzerinden Dubai pazarını takip edeceğiz. Expo da tam bize göre kaliteli bir iş. 2-3 ay sonra ihaleye çıkılacağı tahmin ediliyor, biz de çalışmalara başlayacağız” Suudi arabistan’da ise konut geliştirme işine gireceğiz” dedi.

İnşaatçının gözü Güney Amerika’da

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Rusya, Libya ve Irak’ta yaşananlar nedeniyle sektörün yurt dışı  kapasitesinin yüzde 35 civarında azaldığını, bu açığı kapatmak için Güney Amerika ve Afrika’da yeni pazar arayışlarına girdiklerini söyledi.

Yenigün,  “İki ay içinde Güney Amerika ve Afrika’ya Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki heyetle gittik. Buralarda yeni iş geliştirmeye çalışıyoruz. Onlar da bize ‘Gelin ülkemize yap-işlet-devret sistemiyle veya müteahhit olarak iş ya da yatırım yapın’ diyorlar. Onları takip ediyoruz. Kaybolan veya daralan pazarlarımızın yerine yeni pazarlar bulmamız gerekecek” dedi.