İlk Uyarı Kadıköy’den



Çernobil felaketinin 25. yıldönümü nedeniyle 24 Nisan Pazar günü Kadıköy’de “Nükleer santrallara ve yaşamı yok eden enerji üretimlerine hayır” mitingi düzenlenecek. 26 Nisan 1986’da meydana gelen felaketin gerçekleştiği gün de Taksim’de protesto gösterisi düzenlenerek hükümete “nükleerden vazgeç” çağrısı yapılacak. Miting ve eylemlerde Japonya Fukuşima’da meydana gelen nükleer kaza da unutulmayacak.

‘Her gün öldük’

Aralarından birçok parti, sendika ve derneğin bulunduğu Nükleer Karşıtı Platformu’nca (NKP) organize edilen miting, saat 13.00’te Tepe Nautilus önünde başlayacak. NKP bileşenleri nükleer karşıtı slogan ve dövizleri ile Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyecek. Felaketin yıldönümünde yani 26 Nisan günü de saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatarasay Meydanı’na yürünecek. Eyleme davet metninde yıllar önce devlet tarafından işlenen bu suçun bütün ölümlere ve bilimsel verilere karşın kabul edilmediği gibi üstünün de küstahça örtülmeye çalışıldığı vurgulandı. Bu tavrın bugün de aynı vurdumduymazlık ve pişkinlikle devam ettiğine dikkat çekilerek “Japonya’da yaşanan felaket sonrası Fukuşima’daki patlamalar ve radyoaktif sızıntının etkileri hâlâ canlı ve dünyada nükleer karşıtlığı hız kazanırken, nükleer santralı evdeki tüpgaza indirgeyerek Sinop’a, Mersin’e ve Trakya’ya nükleer santral yapmayı planlayan bu dayatmacı zihniyete boyun eğecek değiliz. Nükleer karşıtı olmamız için, Fukuşima’da kaza olmasına gerek yoktu. Bizler 25 yıldır bu ülkede ‘Çernobil’in Çocukları’ olarak her gün öldük” denildi.

‘Nükleersiz yaşam’

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin sekretaryasını yürüttüğü İstanbul NKP’de 16 Nisan’da Nükleersiz Yaşam Haftası etkinliklerinin startı verildi. Taksim Hill Otel’de düzenlenen, şube başkanı Erhan Karaçay, Necdet Pamir ve Prof. Dr. Tolga Yarman’ın da katıldığı toplantıda mitinge katılım çağrısı yapıldı.