“İller Bankası Arazileri ve Binaları Elden Çıkarılıyor”



Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Cumhuriyetin planlı kalkınmada örnek kuruluşu İller Bankası, Ulus’taki tescilli kültür varlığı Seyfi Arkan’ın tasarım binasının yıkılmasının ardından kiraya çıkmıştı. Şimdi de İller Bankası’nın sosyal tesislerinin 153 bin metrekare arazisi konut ve ticarete açılıyor ve 24 adet taşınmazının satılması için 11 Mart’ta ihaleye çıkılacak" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “İktidar, İller Bankası mülkiyetinde olan arazileri ve kamu binalarını gözden çıkarma hakkını kendinde görmektedir. Şimdi sosyal tesisler elden çıkartılıyor. 11 Mart’ta yapılacak ihale ile Ankara’da 6, İstanbul’da 15, Elazığ’da 2, Gaziantep’te 1 olmak üzere 24 taşınmaz da satışa çıkartılıyor. İktidarın elindeki İller Bankası, sonrası meçhule giden bir kurum haline geldi” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 11 Şubat 2019 tarihinde askıya çıkarılan planda; Yenimahalle İlçesi Çamlıca Mahallesi, 43309 ada 5 parsel ve 13248 ada 18 nolu parseller İller Bankası A.Ş. Sosyal Tesisleri ve Ankara Bölge Müdürlüğü Binası ile, İller Bankası A.Ş. mülkiyetinde olan 96.452 m2 ile yaklaşık 100 bin m2, İller Bankası Lojman Alanı ve Kreş Binası bulunan 52.746 m3 arazisi ile yaklaşık 153 bin m2 arazi konut-ticarete açılıyor. Yenimahalle’de bulunan sosyal tesis alanının plan değişikliğinin ardından, 11 Mart’ta yapılacak ihale ile de 43309 ada 5 parselin satışı gerçekleştirilecek. Plan değişikliği yapılıyor, sonra plan askıdayken satış ihalesine çıkılıyor, zincirleme rant ilişkisi ile söz konusu. İller Bankasının, Yenimahalle Macunköy’deki taşınmazların kök parselleri (daha önceki maliki) İller Bankası olmasına rağmen, bu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan plan kabul edilemez. İller Bankası taşınmazlarının satışa çıkartılması ise kamu mülkiyetinin tasfiye edilmesidir.”