İmam Hatip Değil, Park İstiyorlar



Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Sancaktepe Belediyesi’ne bağlı Sarıgazi Mahallesi Namık Kemal caddesi üzerindeki askeri alanda bulunan 9 bin 334 metrekarelik yeşil alana imam hatip lisesi yapılması gündemde. Belediye tarafından henüz resmi bir girişimin olmadığını belirten CHP eski İl Genel Meclisi üyesi Ali Şen “İmam hatip yapılması için Milli Eğitim’e devretme çalışmaları yapıldığı söyleniyor. Oldu bittiye getirecekler” dedi. Mahallede yaşayan yurttaşlar mahallelerinde yeşil alanın olmadığını belirterek okula değil parka ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Cumhuriyet'e konuşan CHP eski İl Genel Meclisi üyesi Ali Şen, Sarigazi mahallesinde yapılan halk forumlarında da mahallelinin parka ihtiyacı olduğu ve boş araziye park yapılmasını istediğini anlattı. Sarigazi mahallesinde yeşil alanlarının olmadığına dikkat çeken Şen “Betonlaşan bir mahalle var. Muhtarlık tarafından imza kampanyası devam ettiriyor. Belediye başkanı oraya İmam Hatip lisesi yapmak istiyor. Halkın ne istediğini sormuyor. Sarigazi mahallesinde 4 okul var zaten. 1 tane ortaokulumuzu da imam hatipe dönüştürdüler” dedi.

“Mahalle betonlaştı”

Sarıgazi Mahallesi Muhtarı Göker Göktaş da 11 yıldır AKP’li belediyenin olduğunu, Sancaktepe nüfusunun 5 binden 20 bine çıktığını fakat belediye tarafından yeşil alan için çalışma yapılmadığını belirterek “2004 yılında dört olan park sayımız 2014’de üçe düşürülmüştür” dedi. Göktaş, askeriyeye ait boş arazinin park olmasını istediklerini ve imza kampanyasına başladıklarını belirtti. “Mahalle betonlaşma” diyen Göker “Daha önceden Bağcılara giderdik ‘lanet olsun böyle yerde yaşanır mı’ derdik. Geldik aynı şeyi Sancaktepe için söylemek zorunda kalıyoruz. Belediyecilik insanların yaşam alanlarını üretebilmektir. Bunu sağlayabilmektir. Bir yeşil alan vardı onu da otopark yaptı. Ben oraya kadınların kendilerini geliştirebilmek için sosyalleşmesi için bir yer önermiştim” ifadesini kullandı.

Askeri alanlarda rant

Ayrıca İstanbul’da Milli Savunma Bakanlığı’nın kullandığı Hasdal, Ayazağa, Tuzla, Maltepe, Çekmeköy ve Alemdağ’daki geniş ormanlık alanların TOKİ tarafından imara açılması için girişimler başladı. Hasdal’daki ormanlık alana yapılacak konut projesi kâğıt üzerinde hazır hale getirildi. Doğrudan TSK’nin mülkiyetinde olmayan hazineye ait araziler üzerindeki askeri tesislerin geniş bölümü orman olarak korunuyordu. Ancak askeri bölgeler kent dışına çıkınca bu ormanlık alanlar için risk daha da büyüyecek. Bu alanlar zaten uzun süredir parçalar halinde yapılaşmaya açılmış durumda.