“İmar Artışına Karşıyız”



1 Haziran Cumartesi günü Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılışını İNDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve TEB Bireysel Bankacılık Direktörü Tuğbay Kumoğlu yaptı.

Durbakayım, inşaat sektörünü temsil eden bir oda bulunmadığını belirtti. Durbakayım, “ Çıkan tüm yönetmeliklerde görüş ve önerilerimizi bakanlıkla paylaşıyoruz. Ancak bir oda olursa süreç daha verimli ve sağlıklı işler. Sektörümüze her alandan girip belli süre sonra çıkan şirketler var. İsteyen herkes ‘ben konut yapacağım’ diyebiliyor. Biz İNDER olarak tüm bu konularda öncü olmak amacıyla sektörün odası olmaya talibiz” dedi.

6302 Afet Yasası’nı milat olarak değerlendiren Durbakayım, Kat Mülkiyeti Kanunu ile yıllardır gerçekleştirilemeyen dönüşümün hayata geçeceğini dile getirdi. Kentsel dönüşüm hala sivil bir örneği olmadığını belirten Durbakayım, “ 3’te 2’lik oran uygulanmaya başlanınca kanun gerçek anlamda uygulanacak ve çığ gibi büyüyecek” dedi. Emsal artışını eleştiren Durbakayım, “ İstanbul’da emsal yeterince yüksek. Bu oranı arttırmak hata olur ve yeni yasalara ihtiyaç ortaya çıkar” dedi.

Erdoğan Bayraktar, 10 yıldır inşaat sektörünün önemli gelişme kaydettğini ifade etti. Süreç içinde hataların da olduğunu belirten Bayraktar, “ Yerel mimari ön plana çıkabilirdi. Çevreci binalar yapılıp, tarihi doku korunabilirdi. TOKİ konutları tek tip oldu diyorlar, haklılar. Ama tüm bu çalışmalarla tecrübe kazandık" dedi.

Afet yasasının temelinde vatandaş olduğunu belirten Bayraktar, “Vatandaş kendi binasına karşı duyarlı olmalı. Nasıl sağlığı için check-up yaptırıyorsa binası için de yapmalı. Ben nasıl bir evde yaşıyorum sorusunu sormalı” diye konuştu.

Bakanlık olarak imar artışına karşı olduklarına dikkat çeken Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün imar artışı odaklı değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi. Yeni İmar Kanunu’nun yakın zamanda yürürlükte olacağını söyleyen Bayraktar, “ Fikirtepe’ye 2,5 yıl önce imar artışı verdik ve 4.14’e çıkardık. Ama bölgede hiçbir proje olmadı. Keşke bu imar artışını yapmasaydık” dedi. İstanbul’da yoğunluğun önlenmesi ve siluetin korunması için gerekli önlemleri alacaklarını ifade eden Bayraktar, görüntü ve gürültü kirliliğine karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Türkiye’deki kentsel dönüşüm çalışmalarını yurtdışı örnekleri ile karşılaştıran Bayraktar, “ Batı Avrupa kentsel dönüşümde ciddi yol aldı. İspanya ve Güney Kore’de de mucize çalışmalar yapıldı. Bununla birlikte Mısır, Brezilya ve Meksika bizden çok daha geride” dedi. Kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda Mısır ve Tunus’a destekte bulunacaklarını belirten Bayraktar, bu ülkelere kentsel dönüşümün çalışmalarında yol göstereceklerini ifade etti.

"2 ağaç söküp 12 ağaç dikeceğiz"

Gezi Park’ındaki olayları değerlendiren Bayraktar, “ Olay siyasi yerlere çekilmemeli. Biz sadece yayalaştırma çalışması yapıyoruz. 2 ağaç söküp 12 ağaç dikeceğiz” dedi. Yeşil alanların arttırılması için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Bayraktar, Salı Pazarı projesinde bu amaçla değişiklik yaptıklarını dile getirdi. Bayraktar, son 10 yılda İstanbul’da yeşil alanın 20 kat arttığını iddia etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Yapı-Endüstri Merkezi Bilgi Hizmetleri Grup Yönetmeni Agop Niksarlıoğlu, İnder tarafından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Raporu'nda öne çıkan kısımları katılımcılarla paylaştı. Rapora göre Türkiye'de yıllık 450.000 yeni konut ihtiyacı olduğunu belirten Niksarlıoğlu, "Konutlar yeşil bina kriterlerine göre yapılırsa 2023'e kadar 25 milyar dolar tasarruf sağlarız" dedi.

Kentsel dönüşüm deneyimlerinin paylaşıldığı bir sonraki oturumda, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu gelinen süreci değerlendirdi. Moderatörlüğünü Denge İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Geniş'in üstlendiği oturumda yerel yönetimciler, ikna sürecinin detaylarını katılımcılarla paylaştılar.

Kentsel dönüşümün bilimsel, finansal ve hukuksal boyutlarının tartışıldığı oturuma Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Dr. Barış Onay moderatörlük yaptı. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ocakçı kentsel dönüşüm deneyimini bilimsel yönden değerlendirirken, Prof. Dr. Gürsel Öngören hukuksal deneyimleri aktardı. TEB Bireysel Bankacılık Tüketici Finansmanı Müdürü Deniz Tor ise kredilerle ilgili gündeme gelen soruları dile getirdi.

Kentsel dönüşüme yapı müteahhitlerinin bakışı toplantının son oturumunda değerlendirildi. Oturumun moderatörlüğünü üstlenen SOYAK Holding CEO'su Dr. Emre Çamlıbel; emsal artışı, sürecin çıkmazları durumunda yapı müteahhitlerinin ne olabileceği gibi sorular sorarak, pratikte yaşanan durumları aktarmaları için sözü GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ve Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı'ya bıraktı. Kat maliki ve müteahhit arasındaki güvenin önemine değinen konuşmacılar, konut vadelerinin bu işin en önemli araçlarından biri olduğunu vurguladılar.