'İmar İzni' Tartışması



Kültür ve Turizm Bakanı Koç'un kıyılardaki yapılaşmaya ilişkin açıklaması farklı tepki gördü.
* Çeşme Belediyesi: Doğru bulmuyorum
* Alaçatı Belediyesi: Bu yasa zaten var
* Foça Belediyesi: Sıkıntı yaratmaz

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un "Kıyı beldelerindeki imar izninin belediyelerden alınacağı" yolundaki açıklamasına İzmir'in kıyı ilçelerinin belediye başkanları farklı tepkiler verdi. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, kararı doğru bulmadığını bildirdi.

Mahkemelik Olacak
Tütüncüoğlu, Çeşme Belediyesi'nin teknik altyapısı ve imar müdürlüğü bulunduğunu, ilçelerde bu tür yetkinin belediye başkanları ve halka ait olduğunu savundu.

Bu yetkiyi bakanlığa vermeyeceklerini kaydeden Tütüncüoğlu, "Zaten bu yasalar mahkemelik olacak" dedi.

Ortaklaşa Çalışma
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da, yasanın zaten varolduğunu, her zaman bakanlığın belediyelere teknik altyapı desteği verebileceğini, kendilerinin de bunlardan yararlandıklarını söyledi. Alaçatı Belediyesi bünyesinde imara açık bölgelerde bakanlıkla ortaklaşa çalışma yapılacağını ifade eden Dalgıç, "Şu anda 112 bin dönümlük alanda imar planı yapılıyor. Bu alanda 14 golf sahası planlandı. 6-7 ülkeden heyetler gelip belediyeyle görüştü. Kıyılar betonlaşmıyor, beldemiz ve ülkemize turizm yoluyla daha fazla girdi sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da ilçedeki turizm tahsisli alanların Özel Çevre Koruma alanı içinde olduğunu ve imara açılacak yeni alanların bulunmadığını söyledi. Demirağ, "Bakan Atilla Koç'un 'imarı belediyelerden biz alacağız' sözleri bizde bir sıkıntı yaratmayacak" dedi.

Demirağ, Koç'un bu açıklamasını olumlu karşıladığını da ifade ederek, böylelikle kıyıların betonlaşmadan ve ikinci konut yapılaşmasından korunacağını bildirdi.