"İmar Yönetmeliği Kaosu Sona Ersin"



Bildiride şu açıklamalara yer verildi:

"İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2012 yılı Kasım ayında yürürlüğe girmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yayımlanan "İmar Yönetmeliği"ne uyum gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'ni değiştirmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi değişiklik sürecinde gerek Odalarımızca, gerek kamuoyunca yapılan eleştiri ve önerilere önem vermeden yönetmeliği yürürlüğe koymuştur. Yapılan İmar Yönetmeliği değişikliğinin, Tip İmar Yönetmeliği'ne uymadığı, bu nedenle yargı tarafından ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca iptal edileceğine dair Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan uyarılarımıza rağmen kararda ısrar edilmiştir.

Sonuçta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği değişikliğini Tip İmar Yönetmeliği'ne uymadığı gerekçesiyle onaylamamıştır.

Bu gelişme üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 12.04.2013 tarih, 97509404.301.05.643 sayılı kararı ile İzmir büyükşehir belediyesi İmar Yönetmeliği'ni, anlaşılamayacak bir biçimde yeniden karara bağlamıştır. Meclis kararının ekinde, gazetede yayımlanacak şekilde düzenlenmiş bir "İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği" bulunmamaktadır. Proje hazırlık aşamasında olan mimarlar, mühendisler ve tasarımcılar, yasal olarak yürürlükte bulunan bir İmar Yönetmeliği'ne ulaşamamaktadır. Yapı ruhsatı düzenlenmesinde ve proje hazırlığı aşamalarında tıkanıklıklar yaşanmaktadır. Yapı ruhsatı işlemlerinin gereksiz uzamasına neden olunmakta, yönetmelik süreci bir kaos ortamı haline dönüşmektedir.

3194 sayılı İmar Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu uyarınca İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin düzenlenmiş şekliyle gazetede yayımlanarak uygulamaya konulması, mimarların kolayca erişebilecekleri yöntemlerle kamuoyuna sunulmasını talep ediyoruz. Düzenleme ve duyurularda yardımcı olmaya hazır olduğumuzu bildiririz.