İmar Yönetmeliği'ndeki Değişiklik Belirsizlik Yarattı!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Mayıs 2013’te belediyelerin imar yönetmeliğini yürürlükten kaldırdı. Yerine, 1 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”ni yürürlüğe koydu. Hürriyet'in haberine göre, yeni yönetmeliğin ardından hiçbir belediye, yaşanan belirsizlik sebebiyle yapı ruhsatı veremedi. Bakanlık ve belediyeler arasındaki yönetmelik krizi, Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Ankara’da da inşaat sektörünü zora soktu.

Müteahhitler ve arsa sahipleri, bakanlığın çıkardığı yönetmeliğin ihtiyaçlarına cevap vermediği gerekçesini öne sürerek, ruhsat almaya yanaşmadı. Bu sebeple Türkiye’nin bir çok şehrinde olduğu gibi Ankara’da da inşaatlar durma noktasına geldi.

Sapla saman birbirine karıştı

Bakanlık ve belediyeler arasındaki yönetmelik karmaşasını “Sapla saman birbirine karıştı” diyerek değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, bakanlığın imar yönetmeliğini yayınlamadan önce bütün belediyelerin İmar Müdürlükleri’ni davet ederek bilgi vermesinin doğru olacağını söyledi. İnşaat sektörünün belediyeler ve bakanlık işbirliğinde bütünlük oluşturan bir yapıda olması gerektiğini aktaran Tellioğlu, “Türkiye’de ne yazık ki bir bütünlük yok. Kopuk yapı ve anlayış farkı var. Alınan kararlar uygulanmakta zorlanılıyor” dedi.

Tek yetkili olma savaşı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi yönetmeliğini uygulamaya koyarak belediyelerin elini kolunu bağladığını belirten MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya şunları söyledi: “İnşaat sektöründe krize yol açan olay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imarda ‘tek yetkili’ olma savaşından kaynaklandı. Bakanlığın kararı ile imar yönetmelikleri yürürlükten kaldırılan başta Büyükşehir belediyeleri olmak üzere bütün belediyelerin eli kolu bağlandı. İlgili belediyeler ile Bakanlığın yönetmelikleri arasındaki farklar, işleri içinden çıkılmaz hale getirdi. Bakanlık ile Büyükşehir Belediyesi ve tüm belediyeler arasındaki bu belirsizlikten kaynaklanan bu yönetmelik krizi, Ankara’nın ekonomisinde önü alınamayacak derin uçurumlara sebebiyet verebilir. Tüm Türkiye’deki inşaat sektörünü kaos durumu yaşatan bu işbilmezliğin Başkent Ankara’ya da maliyetinin çok ağır olacağı gün gibi aşikar.”

Onaylamıyor iddiası

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi mevcut imar yönetmeliğini “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” hükümlerine göre revize ederek Bakanlığın onayına sundu. Yaklaşık 70 gün geçmesine rağmen bakanlık, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kendisine gelen revize yönetmelikleri onaylamadığı iddia edildi. Müteahhitler ve arsa sahipleri de bakanlığın çıkardığı yönetmeliğin kendi ihtiyaçlarına cevap vermediği gerekçesini öne sürerek ruhsat almaya yanaşmadı. Bakanlığın yönetmeliği ile Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana, Antalya, Konya, Gaziantep, Mersin, Diyarbakır, Kayseri, Samsun, Erzurum, Eskişehir, Adapazarı Büyükşehir Belediyeleri öncelikli olarak olumsuz etkilendi.