İmar'a 'Nur' Yağıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yeni dönemde ilk toplantısı 14 Eylül cuma günü yapıldı; yani Ramazan'ın ilk günü bir çok imar dosyasına 'nur' yağdı.

Dosyalar 22 temmuz seçimleri dolayısıyla bekletiliyordu. Büyükşehir'in Eylül dönemi toplantısına 400 imar dosyası 'yüce meclis'in gündemine indirildi. AKP'li İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş'ın organizatörlüğündeki plan tadilatı taleplerini içeren bazı dosyalar için 'dudak uçuklatan' rantlar sağladığı muhalif çevrelerde iddia ediliyor.

İstanbul'un geleceğini karartmaya aday bu 'imar vahşeti'nden bazı dosyaların ne olduğununu görelim:

Gülen cemaatine yakın 'Çağ Eğitim Hizmetleri AŞ'ye tahsis edilen Hazine'nin İstanbul'daki en değerli arazilerinden biri olan Yenibosna'daki 114 dönüm, planda 'ağaçlandırılacak alan' niteliğindeki araziye, 30 dönümü iki emsal ile 60 bin m2 inşaat izni verildi. İstanbul Sanayi Odası Vakfı'na ait 60 dönüm de bir emsal imar kazandı. Bir Meclis üyesi "Çağ Eğitim yıllık 201 bin YTL'ye en değerli Hazine arazilerinden birine sahip olurken, Hazine de bu arada öpülmüş oldu!" diyor.

İstanbul Emlakçiler Odası Başkanı Sabri Ateş, "Ağaçlandırılacak bir yer, bu hali ile değersizdi.

Ancak imar değişikliğinden sonra az m2'si 3 bin dolar hesabıyla 90 milyon dolarlık bir arsa haline geliyor" diyor.

CAMİDEN ÖZEL HASTANEYE

Bahçelievler Yeni Bosna'da, başkanlığını Dr. Fahrettin Koca'nın yürüttüğü Haksağ Vakfı'na ait cami alanı, 2.8 emsalle 'özel hastane alanı'na çevrildi.

İHLAS'A YENİ İMAR

İHLAS Holding'e ait Yakuplu beldesindeki (imar planlarında kısmen okul, kısmen cami, kısmen yeşil alan, kısmen 0.5 emsal konut ve yol gözüküyor) 72.7 dönümlük ve 'gıcır' tabir edilen yeni tapulu arazi, 1200 kişilik nüfus yerleşimi öngörülen bir alan iken imar planı tadilatı ile 490 bağımsız konutluk, yani 1960 kişilik bir nüfusun yerleştirilebileceği alana dönüştürüldü.

PLAN DEĞİŞİNCE SATIŞA ÇIKARILDI

Küçükçamlıca Libadiye'de Toprak Holding'e ait E5 bağlantı yoluna ve Libadiye Caddesi'ne cepheli

73.5 dönümlük arazi üç emsalle (217.500 m2 zemin üzeri, zemin altı serbest) ticaret, turizm, konut ve bilumum fonksiyonlarla imara açıldı. Uydudan dahi görülebilen imar değişikliğinden bir hafta sonra arazinin ilan yoluyla satışa çıkarıldı. Böylece Toprak Holding'in yeri yaklaşık 700 milyon dolarlık bir menkul değer haline geldi; borçlerinin ödenmesinin yolu açıldı.

MEZARLIKTAN AKARYAKIT İSTASYONUNA

AKP'li Osman Develioğlu'nun belediye başkanı olduğu Bahçelievler sınırlarında olup 1981'den beri planlarda 'batı yakası mezarlık alanı' olarak geçen ve Ceynak AŞ'ye ait yer, akaryakıt istasyonuna dönüştürüldü. Söz konusu yere ilişkin 1998'den beri Bahçelievler Belediyesi tarafından alınmış olan kaçak yapılara ilişkin yıkım ve para cezasını içeren Encümen kararlarının şimdiye kadar yerine getirilmediği ortaya çıktı. Ceynak AŞ, Büyükşehir'in çöp toplama ihalesini alan firma olarak biliniyor.

YASALLAŞAN HASTANE

YİNE Bahçelievler Belediyesince alınan Encümen kararlarınca imar mevzuatına aykırı 'kaçak' katları bulunan JFK Hastanesi'ne Büyükşehir Meclisi'nde imar literatürüne girebilecek öyle 'ayrıcalıklar' getirildi ki... Komiklikler arasında "uygulama ilçe belediyesince onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır" notu ile birlikte 'özel hastane alanında parsel üzerindeki mevut hastane binasının dış kontür ve gabarisi aynen korunacaktır" hükmü dikkat çekiyor. Yani belediyeci diliyle özeti "Kaçak yapınız hamili kartı yakınimse, itina ile affeder, yasallaştırırız."

İNŞAAT BİTTİ, PLAN ÇIKTI

YİNE Bahçelievler, Yenibosna Radar Mevkiinde, Keleşoğlu Grup-Gül İnşaat ve Mutlu İnşaat'ın ortak girişimi tapusundaki 30 dönümlük büyük bir bölümü park alanı ve çocuk bahçesi' olan arazi,

AKP'li İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş'ın bizzat koyduğu ilave plan notlarıyla imara açıldı.

İmar litaratüründe yeri olmayan 'brüt parsel üzerinden imar hakkı' bu arazi için verilmesi dikkat çekti. İmar Komisyonu'nun raporunda; söz konusu parsallerinin üzerinin 'boş' olduğu ifade edilmekteyse de, şu anda kaba inşaatı süren konut ve ticaret alanının satışı 'Yasemin Konakları' adı altında sürüyor.