İmarı Yok, Haberi Var!



Birgün Gazetesi'nden Seçil Türkkan'ın haberine göre, İstanbul’un son ormanlık alanı olan Kuzey ormanlarını yok edip, çevrede bulunan SİT alanı halindeki köylerin imara açılacağı endişesi ve ismi sebebiyle tartışma konusu olan 3. Köprü’nün inşaatı sürüyor.

TEMA'nın açtığı davada bilirkişi raporu, köprü yapıldığı takdirde etrafı yerleşime açılmamalı diyerek kesin bir dille uyarıyor. Kuzey Ormanları Savunması’nın mücadelesi ise anket eğitimleri ile sürüyor. Kamuoyundaki ‘tartışmalar’ ise şimdi magazin dünyası ve iktidara yakınlığıyla bilinen haber sitelerine de sıçradı. Takvim gazetesinde önceki gün çıkan habere göre, ünlüler köprünün Avrupa ayağının yer alacağı Garipçe köyüne akın edip, satın almak için arazi aramaya başladı. Gazetede haberin başlığı ‘Garipçe Aşıkları’ olarak verilirken, sosyetenin Garipçe köyünü keşfettiği söylendi. Haberin devamında ise: ‘Birçok ünlü isim, gezmek için köye akın etti. Derin Mermerci, Gülben Ergen ve Ceylan Çapa Garipçe tutkunları arasında yer aldı. Kıvanç Tatlıtuğ ise yer bakmaya başladı’ ifadelerine yer verildi. İktidara yakınlığıyla bilinen Haber 7 internet sitesi ise aynı haberi ‘3. Köprü sonrası sosyetenin keşfettiği köy’ başlığıyla duyurdu.

İmarı yok, haberi var

Para dergisinin internet sitesinde Bülent Ekimci’nin hazırladığı haberde ise ‘İstanbul'a üçüncü havalimanı planı, Sarıyer'den Çatalca'ya kadar Karadeniz kıyısında yer alan köylere şimdiden prim yaptırmaya başladı. İmarı olmayan bölgelerdeki arazilerin metrekare fiyatı 8 TL'den başlıyor... ‘ ifadeleri yer alıyor. Yine aynı habere göre Garipçe köyünde şu an satılık arazi yok denecek kadar az sayıda. Çünkü köyün yüzde 80'i ormanlarla kaplı. 100-150 hanelik köy içindeki arazilere sadece 9/50 (3,5 kat) imar izni veriliyor. Metrekare fiyatıysa 200 dolar civarında.

TEMA'nın 3. Köprü’ye karşı açtığı davanın Temmuz ayında çıkan bilirkişi raporunda dikkatler özellikle iki konuya çekiliyor. "Köprü etrafında yerleşimler oluşmazsa çevreye abartıldığı kadar zarar vermeyecek. Köprü yapılmazsa, sıkışan trafik nedeniyle meskun mahallerde daha büyük çevre kirliliği yaşanacak." Rapor için 7 kişilik bilirkişi heyetinin 6 üyesi yeni köprüye 'evet' demiş, 1 kişi de oyunu ‘hayır’ yönünde kullanmıştı. Hayır oyunun gerekçesi ise köprünün bölgede kontrolsüz büyümeye neden olacağı yönündeydi.