İmarın Anayasası Değişiyor



Hazırlanan yönetmelik taslağına göre İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere imar planlarına aykırı şekilde yapılan yükseklik, yoğunluk artışları yeni dönemde mümkün olmayacak.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Türkiye genelinde imar planlarının temel ilkelerini belirleyen çatı yönetmelikten sonra her şehir, yöresel özelliklerini dikkate alan kendi imar planını yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yaptıkları değişikliği “Biz imarın değişmez kurallarını yazıyoruz, şehirlere göndereceğiz. Diyeceğiz ki, ‘Siz de kendi şehrinizle ilgili hazırlayın bize geri gönderin.’ Süre vereceğiz, sonra o gelenleri onaylayacağız. Her şehrin planı, imar yönetmeliği ayrı ayrı olacak. Sivas Şarkışla’nın imar planıyla İstanbul’unki bir olmaz. Bitlis’teki imar planı yönetmeliğiyle İstanbul bir olmaz” sözleriyle duyurmuştu.

‘Zemin Kotu'nun Altındaki Her Kata Daire Yapılamayacak

Plan dışı kat çıkılamayacak

İşte imar planlarının ‘anayasası’ niteliğinde olacak Planlı Alanlar İmar Yönetmelik Taslağında yer alan dikkat çekici değişiklikler şöyle:

- Uygulama imar planında veya planda kat adedi veya bina yüksekliği belirtilmediği takdirde yeni yapılacak binalarda yönetmelikte gösterilen kat adedi veya bina yüksekliği hiçbir şekilde aşılamayacak.

- Yine hiçbir koşulda hava mânia kriterleri aşılamayacak, planda veya planda belirtilmemişse Yönetmelikte belirtilen kat adedi, kat yükseklikleri azaltılmak suretiyle artırılamayacak. Bu suretle yapı yoğunluğu artırılamayacak.

Yol, su, elektrik olmadan bina yapılamayacak

- Yerleşme alanlarında yapı ruhsatı düzenlenebilmesi için yol, su, kanalizasyon, elektrik gibi teknik altyapı hizmetlerinin götürülmüş olması şartı aranacak.

Kot 50 yıllık yağışa göre belirlenecek

- İmar planlarında su taşkın alanlarında bina zemin kotları, 50 yıllık yağış verisine göre belirlenecek.

Yöresel mimari dikkate alınacak

- İlgili idareler, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplaması ile ilgili kurallar getirmeye, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirecek.

Her şehrin estetik komisyonu olacak

- Her şehirde Mimari Estetik Komisyon kurulacak. Bu komisyon, şehrin yöresel mimarisine ilişkin tespitleri yapacak. Meydan, yol, kaldırım, tabela, kent mobilyaları ve benzeri düzenlemelerdeki usulleri belirleyecek. Yapıların ve onaylı mimari projelerinin özgün fikir ifade edip etmediğine karar verecek.