İMÇ’deki Eserler ‘Gün Işığı’na Çıktı



İstanbul Manifaturacılar ve Kumaşçılar Çarşısı’nda (İMÇ) Türk sanatının önemli isimlerinden Kuzgun Acar, Füreya Koral, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Yavuz Görey, Ali Teoman Germaner, Sadi Diren ve Nedim Günsur’un eserlerinin yer aldığını biliyor muydunuz? Peki ya bu eserlerin bakımsızlıktan harap bir hale geldiğini... Ocak ayında başlayan bir projeyle bu eserler yenilendi ve temizlendi.

Yedi gönüllüden oluşan Tangram Ekibi ve Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın çalışmaları sayesinde yürütülen proje sonunda, İMÇ’nin 9 bloğundaki eserlerin bakımı yapıldı.

Pastadan bütçe
Her şey Yelda Akın Oğuzmetin, İhsan Emre Eryüksel, Fatma Karahan, Ayşe Erkalan, İbrahim Kamil Dörter, Mustafa Sağlık ve Pınak Baykara’dan oluşan “Tangram Ekibi”nin çalıştıkları sigorta şirketinin toplumsal proje geliştirme eğitimine katılmasıyla başladı. Eğitim sonunda bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmeleri istenen ekip, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın yetkilileriyle tanıştı. Ve iki ekip bir araya gelerek bu proje için kolları sıvadı.
İlk aşama “bütçe” bulmaktı. Tangram ekibi, çalışma arkadaşlarından pasta siparişleri aldı; satılan yiyeceklerden yaklaşık 2 bin 625 YTL kazanıldı. Bütçenin geriye kalan küçük bir eksiğini de İMÇ yönetimi karşıladı.

‘Esnaf farkında değildi’
Uzmanlarla, akademisyenlerle görüşüldü. Sonuçta ekip, restoratör Serra Kaynak gözetiminde 9 gün boyunca eserleri temizleyip onardı.
 40 yıllık bir geçmişe sahip 9 eserden en kötü durumda olan eserlerin Kuzgun Acar ile Füreya Koral’ınkiler olduğunu belirten Yelda Akın Oğuzmetin şöyle konuştu: “Kuzgun Acar için bir şey yapamadık maalesef. Yerinden indirdiğimiz anda parçalanacaktı.
Füreya Koral’ın eserinin kenar bölümleri tamamen kırılmıştı. Hatta bir bölümü çimentoyla sıvanmıştı. Mekanik temizleme yaptık, dökülmüş bölümleri de tamamladık.”
Projede kime ait olduğuna dair ibare olmayan eserlerin yanına bilgilendirme panoları da yerleştirildi. Oğuzmetin “Esnaf, bu eserlerin farkında değildi. Eserlerin bu kadar önemli olduğuna inanamadılar. ‘Siz temizlediniz, koruması bize ait’ dediler” diye konuştu.

Prestif Müzik'in sanat eserinin üzerine yaptığı kapak da çıkarıldı!
Tangram Ekibi’nden Yelda Akın Oğuzmetin, İMÇ’yi seçme nedenlerini “Çok önemli eserler kötü durumdaydı. Bir şeyler yaparak bunu değiştirmek istedik” diye açıkladı. Nedim Günsur’un eserinin bir bölümünü de o dönemdeki Prestij Müzik çıkarıp yerine demir bir kapak yerleştirmiş.