İmece Usülü Ev Satışı



1990'lı yıllarda 40 bin kişiye imece usülüyle araba sahibi yapan Emin Otomotiv, şimdi de gayrimenkul sektörüne girdi. Yaklaşık 3 ay önce start alan bu sisteme göre, başvuranların istedikleri ev ya da işyerine bankadan konut kredisi almadan 120 aya varan vadelerle sahip olabilmesi öngörülüyor. "Elbirliği sistemi" olarak lanse edilen sistem, uzun vadelerle, faiz ödemeden kira öder gibi üyeler arasında sırayla konut veya işyeri sahibi yapmayı hedefliyor. Üyelerin gruplara ayrıldığı sistemde, grupların sıra tespitleri noter huzurunda yapılarak belirleniyor.

Yüzde 10 peşinat
Buna göre, başvuranlar satın almak istedikleri evin değerine ve vadeye göre gruplara ayrılıyor. Evin değeri saptandıktan sonra, bu değerin yüzde 10'u peşinat olarak ödeniyor. Geriye kalan tutar, isteğe göre 80, 100 ya da 120 ay vadelendirilebiliyor. Ev ya da işyerlerinin değerleri de, 30 bin YTL'den 300 bin YTL'ye kadar değişebiliyor. Örneğin, 100 bin YTL'lik bir ev için 10 bin YTL peşinat ödendikten sonra, 120 ay vadeyle aylık 750 YTL taksit ödeniyor. Kişinin ilk sırada ev sahibi olması halinde, daha sonraki ödemeleri garanti altına almak için eve ipotek konuyor. Bunun dışında, sırasını bekleyenlere de 450 YTL kira yardımı yapıyor. Böylece net ödeme 1200 YTL oluyor. Kişiye sıra gelmemişse ise kira yardımı ödemesi yapmıyor.

Bekleyen ucuza alıyor
Oluşturulan gruplardaki kişilerin birbirine fon sağladığı sistemde, herkes sırayla ev sahibi oluyor. Sistemde, daha çok bekleyen kişinin daha ucuza ev sahibi olması öngörülüyor. Sisteme girdikten sonra ödeme yapmayan ya da yapamayanların olması halinde Emin Otomotiv ödeme garantisi veriyor. Bugarantiyi finanse edebilmek için, şirket sisteme giren herkesten evin değerinin yüzde 3'ü oranında komisyon alınıyor.

Kira yardımı yapılıyor
Sisteme Türkiye'nin her yerinden katılmak mümkün. Başvuranları daha çok konut almak isteyen ancak bankadan kredi almak istemeyen vatandaşlar oluşturuyor. Sistemde ayrıca, sırasının gelmesini bekleyen kişilere kira yardımı da yapılıyor. Buna göre, bekleyen kişi ev değerinin binde 2 ila 6 oranında kira yardımı alıyor.

Kendi konut projeleri de var
Emin Otomotiv'in elbirliği sistemine göre, kişi istediği evi alabildiği gibi, şirketin kendi yapacağı projelerden de ev alabiliyor. Şirket, Ümraniye'deki Carrefour'un yanındaki arazi ile Kurtköy'de Sabiha Gökçen Havaalanı'na yakın arazisinde konut projelerini hayata geçirmeyi planlıyor. Ancak, sisteme dahil olmak için bu projelerden konut almak zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca, 'mücbir hallerde' sistemden ayrılmak ya da istenildiğinde konut değerini azaltabilme ve yükseltebilme imkânı da bulunuyor.