İMECE Usulü İstabul Kent Raporu

Foto: İMECE

Toplumun Şehircilik Hareketi İMECE, İstanbul'un son 5 yılının muhasebesini yaptığı 'İstanbul Kent Raporu'nu İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Raporun, 'çarpık şehirleşme' anlayışını alenileştirmek için hazırlandığına dikkat çekilen açıklamada, ayrıca "Seçim broşürlerinde, milyonlarca lira harcanarak verilen reklamlarda anlatıldığı gibi bir İstanbul’un olmadığını, İstanbul’un gerçeklerinin sadece bir kısmını da olsa sunabilmek için…" deniliyor.

Önümüzdeki süreçte yaşanacak mücadelede önemli bir yol gösterici olmasının beklendiği raporda "İstanbul son 5 yılda ne kadar demokratik yönetildi? İşsizlik ve yoksulluk sorunlarına hangi çözümler üretildi? İstanbul halkının barınma sorununa yönelik çözümler üretildi mi, konut uygulamaları hangi politikalar ekseninde şekillendi? İstanbul’un ulaşım sorunlarına dair yaklaşımlar geliştirildi mi? İstanbul, yaşayanlarına, doğasına, tarihine, kültürüne saygılı, eşitlikçi, demokratik bir kentleşme dinamiği yakalayabildi mi? Şehircilik ve planlama disiplinlerinin esasları uygulandı mı? İstanbul’da doğal kaynaklar, tarihi, kültürel varlıklar korunabildi mi? Kentsel hizmetlerin sunumunda nasıl bir yaklaşım sergilendi?" sorularının yanıtları aranıyor.

"Cevaplara ulaşmak için çalışmaya başladığımızda, ortaya çıkan tablonun pek de iç açıcı olmadığını gördük" diyen İMECEciler şöyle devam ediyor:

"Sonuçlar göstermektedir ki son beş yılda İstanbul’da yöneticiler için kent toprağı insandan değerli hale gelmiştir. Allı pullu 'Küresel Kent' söylemleri ile dar gelirli ve yoksul aileler kent merkezinden kentin dışına sürülürken, onlardan boşalan yerlere çok katlı ofis binaları, lüks konut siteleri, rezidanslar, alışveriş merkezleri yapılarak yerli yabancı parası bol müşteriler için kent kurgulanıyor. Tüm bunlar kamuya yani bize ait araziler satılarak, İstanbul’u İstanbul yapanların yıllarca emek vererek kurdukları mahalleler yıkılarak, yaşayanlar yerlerinden edilerek yapılıyor. ‘Katılım’ ve ‘Demokrasi’ kelimelerini dillerinden düşürmeyenler ne projeler konusunda halka danışıyor, ne de halkın yararına hizmetler ortaya koyuyor. Kamu kaynaklarının nasıl, ne için ve kimlerle harcandığı konusunda kimselere bilgi verilmezken bir de bu kaynaklarla yapılan yeni projeler mevcut sorunları büyütüyor, altyapının yetersizliği nedeniyle yapılan yenileşme çalışmalarının maliyeti yine kamuya yükleniyor. Bedelini ödediğimiz alanlar gözümüzün önünde para babalarına peşkeş çekiliyor".

Rapor için tıklayınız