İMİB'den 2012 Maden Sektörü İhracat Öngörüleri



İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer yazılı açıklamasında, maden sektörü ihracatının bu yıl yüzde 10 dolayında artmasını öngördüklerini belirterek, bu doğrultuda 2012 yılında sektör ihracatının 4,2 milyar dolar, doğal taş ihracatının ise 1,85 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye'nin büyümesi ve işsizliğin önlenmesi için üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Özer, ''Önümüzdeki dönemde en önemli hedefimiz maden ürünlerinin üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak. Ham madde üretimimizdeki artış cari açığın azaltılması için de çok önemli olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Özer, Türkiye'nin önemli bir maden ihracatçısı olabilecek potansiyele sahipken, ihracatın çok sınırlı kaldığını, hatta bazı maden ürünlerinin ithal edildiğini anımsattı.

Üretimde kullanılan enerji ve akaryakıt üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade eden Özer, madencilik faaliyetleri için bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Madencilik sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 750 bin kişiyi istihdam ettiğini belirten Özer, şunları kaydetti:

''Sorunlar çözümlendiği takdirde; sektöre yerli ve yabancı sermaye girişi artacak, ülkenin maden potansiyeli ortaya çıkarılacak, yeni maden işletmeleri açılacak, önemli istihdam artışı sağlanacak. Ayrıca hali hazırdaki maden cevheri ithalatımız azalacak, ülkemiz sanayinin ham madde ihtiyaçları yerli kaynaklardan karşılanacak, rekabet gücümüz artacak ve böylece ihracatımız her yıl ortalama yüzde 10 büyüyecek.''