İMO'da Seçim Heyecanı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi 40. Dönem Genel Kurulu, yarın Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu'nda başlayacak. İMO İstanbul Şubesi'nin yeni yönetimi, 29 Ocak Pazar günü Şişli Karagözyan İlkokulu'nda yapılacak oylama sonucu belirlenecek. Seçimlerde yarış, halen Cemal Gökçe başkanlığında yönetimde bulunan ''Çağdaş İnşaat Mühendisleri'', ''Demokrat İnşaat Mühendisleri'' ve ''Meslekte Birliğe Çağrı'' grupları arasında geçecek.

İMO İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe'nin aday olduğu Çağdaş Mühendisler Grubu'nun bildirgesinde, büyük bir deprem bekleyen İstanbul'da dayanıklı yapıların üretilmesi sürecinde, odanın ve inşaat mühendislerinin sorumluluklarına uygun, yetkilerle donatılması gerektiğine dikkat çekildi.

17 Ağustos tekrarlanır
Bildirgede, İstanbul'da bulunan yapı stokunun kaçak ve denetimsiz olduğu vurgulanarak ''17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri bilinmeyen bir sonuç yaratmadı, sadece bilinenleri ortaya çıkardı. Depremin jeolojik ve sismolojik bulguları, deprem için yapılması gerekenlerin önüne geçmemeli, geçirilmemelidir. Bize dayatılan rant egemenliğini kıramazsak yaşanan tablo tekrarlanacaktır'' denildi. Bu bağlamda yapı üretim sürecinde yer alan inşaat mühendislerinin, estetiği güvenliğin önüne koyan mimarların, 1938 tarihinden kalan 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasa'yı çağın koşullarına getirmemekte direnen siyasilerin, kaçak ve denetimsiz yapıları özendirip destekleyenlerin bir kez daha düşünmesi gerektiğinin altı çizildi. Bildirgede ''Bu anlayışlarla, rant ve yağma düzeninin tutsağı olmak istemeyen, mühendisliğin bilgi birikimini ve etiğini savunan, geleceğini bu onur üzerine kurmak isteyen tüm meslektaşlarımızı, yeni yıkıntıların altında kalmamak için, Çağdaş İnşaat Mühendisleri ile birlikte davranmaya çağırıyoruz'' denildi.

Yeni dönemde dört hedef
Bildirgede yeni döneme ilişkin çalışmalar dört ana başlıkta anlatıldı: ''İnşaat mühendisliği mesleğinin geliştirilmesi, toplumda etkinliğinin ve saygınlığının arttırılması. Çağdaş yapı üretimi sürecinde evrensel norm ve kuralların dikkate alınması ve İstanbul'un deprem riski. Program hedeflerine yönelik, mekân-kadro ve teknik altyapının sağlanması. Demokrasi ve insan hakları mücadelesinde inşaat mühendislerinin yeri.''

Demokrat Mühendisler Grubu: 'Yetkinlik' köleleştiriyor
Demokrat Mühendisler Grubu'nun şu anki yönetime eleştirileri, ''Yetkin İnşaat Mühendisliği Yönetmeliği'' üzerinde yoğunlaşıyor. Yönetmeliğe göre, yetkin bir mühendisin yanında en az 5 yıl stajyer konumunda çalıştıktan sonra oda tarafından yapılan sınavı başaranlar yetkin mühendislik hakkı elde edebiliyorlar. Demokrat İnşaat mühendisleri, yetkinlik yönetmeliğinin mühendislerin diplomalarını kullanamaz hale getirdiğini belirterek ''Mühendislerin diplomalarıyla etkin-yetkin sınıflamasında en altta kalıyorlar. Etkin mühendislik yönetmeliği oda yönetimlerini nüfuz sahibi yaparken büyük bir çoğunluğu köleleştiriyor'' diye konuşuyorlar.

Demokrat Mühendisler, bugüne kadar Çağdaş Mühendisler grubuyla hareket etmelerine karşın şu anki yönetime ''katılımcılığı sağlayamadığı'' eleştirilerini yöneltiyorlar. Mühendisliğe bakış açılarının da farklı olduğunu vurgulayan Demokrat Mühendisler, '' İstanbul'daki alt-üst geçit köprü döngülerine, ülke kaynakları kısa vadeli çözümsüz projelere aktarılırken, odamız tavır almıyor. Hepsi ranta dayalı projelere inşaat mühendisleri tepki gösterebilir. Mühendislik onurlu ve etik kurallarıyla yüzyıllık çözümler üreten, sermayedarla aynı safta durmayan, her üyesi ve halkının desteği ile toplumsal yaşamı mutlu ve huzurlu kılmaya mecbur olunan bir meslektir.'' diyorlar.

'Meslekte Birliğe Çağrı Grubu'ndan Türban ve katsayı vurgusu
KİPTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Emin Batur'un başkan adayı olduğu ''Meslekte Birliğe Çağrı'' grubunun da, hedefleri arasına ''üniversitelerdeki kılık-kıyafet uygulamasına karşı mücadeleyi, meslek liselerine uygulanan katsayı uygulamasını'' koyması dikkat çekti. Grubun bildirgesinde türbandan, ABD'nin Güneydoğu Anadolu'yu işgal planına dek inşaat mühendisliği ile doğrudan ilgili olmayan pek çok konuya vurgu yapılıyor.

Bildirgede özetle şunlar yer alıyor: ''Meslek liselerinin üniversite seçme sınavındaki haksız katsayı uygulamasının kaldırılmasını her platformda savunacağız. Bayan meslektaşlarımızın kılık-kıyafet mevzuatlarına takılmadan, resmi ve sivil kuruluşlarda çalışabilmeleri için gerekli desteği vereceğiz. Üniversitelerde kılık-kıyafet mevzuatından dolayı eğitimlerini tamamlayamayan kız öğrencilerimize destek çıkacak, bu manasız yasağın kaldırılması için gerekli desteği vereceğiz. Çürük binaların yıkılarak düzenli ve sağlıklı yapılaşmayı hedefleyen kentsel dönüşüm projelerini hakkaniyete uygun olmak şartıyla destekliyoruz. Ülkemiz coğrafyasına da siyasi olarak kısaca değinirsek; asıl durdurulması gereken ABD ve İsrail'dir. ..ABD nin dünya zenginliklerini ele geçirme marifetleri, sadece bölgemizde değil, hiçbir değer yargısı tanımadan her bölgede fırsatları değerlendirmektedir.''