İMO'dan Amasra'da Santrale Tepki



İnşaat Mühendisleri Odası, Bartın'ın Amasra ilçesindeki Gömü ve Tarlaağzı köylerinin sınırları içerisinde bulunan Çapak Koyu'na yapılmak istenen termik santrale dair bir basın açıklaması yayınladı. Bölge halkının istemediği santralin Karabük, Zonguldak ve Bartın'ı kapsayan 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'na uymadığını belirten İMO, yaptığı basın açıklamasında, hükümetin bütün itirazlara ve hukuksuzluklara rağmen Amasra'ya termik santral kurma ısrarını anlayamadıklarını vurguladı.

Santralin etki alanında bulunan Zonguldak, Kastamonu ve Karabük halkının da Amasra'ya termik santral kurulmasını istemediğini belirten İMO, aynı zamanda kurulmasına başlanan santralin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nda belirtilenden başka bir yere kurulacağını da belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bartın halkı daha önceden yapımı gündeme gelen mobil santral projesine karşı durarakyaşanabilecek olumsuzlukları engellemiştir. Termik santral yapımına tepki gösteren Bartınlılar, kurulan Çevre Meclisi aracılığıyla hem ÇED sürecinin takipçisi olmuş hem de konuyu yargıya taşımıştır.

İnşaat Mühendisleri Odası, sorunun Amasra ile sınırlı olmadığının farkındadır. Sorun, enerji ihtiyacının ne olduğunu tariflemeden ve bu tariflemeye dayanmadan sürekli olarak "ihtiyaç" başlığı altında gündeme getirilen enerji projeleridir. Doğa-insan ilişkisini yok sayarak aşırı kâr hırsı ile uygulanan politikalara koşut olarak enerji alanında ortaya koyulan uygulamalar, doğanın katledilmesine, turizmin ve tarımın yok edilmesine neden olmakta, bu anlamda insan hayatını hiçe saymaktadır. Bu nedenle enerji alanındaki temel sorunun "ihtiyacın" bilimsel ve teknik olarak şeffaf süreçlerle belirlenmesi olduğu kabul edilmeli ve bu belirlemeye göre alternatifler değerlendirilerek projelendirilmelidir.

Bu bağlamda, söz konusu termik santrale ilişkin bilimsellikten uzak öngörülerin yer aldığı, doğaya ve insan yaşamına ait bir çok konunun dahil edilmediği ÇED raporunun reddedilmesini ilgili bakanlıktan talep ediyor ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Tarihi, kültürel ve doğal özellikleri ve turizmiyle ülkemizin önemli bölgelerinden olan Amasra`daki katliam durdurulmalıdır.”