İMO'dan Koreli Mühendislerle İşbirliği Anlaşması



TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ile Kore İnşaat Mühendisleri Birliği (Korean Society of Civil Engineers), uluslararası bir anlaşmaya imza atı. Anlaşma kapsamında ortak mesleki-bilimsel etkinlikler düzenlenecek, karşılıklı ziyaretlerle İMO ve KSCE üyelerinin ilişkilerinin geliştirilmesi sağlanacak. Beş yıl süreyle geçerli olacak ve tarafların talebi üzerine yenilecek anlaşmayı, İMO adına İMO Teknik Dergi Editörü Prof. Dr. Tuğrul Tankut ile KSCE adına Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Prof. Dr. Jae-Woo Park imzaladı.

KSCE ve İMO'nun tüm çalışma alanlarını kapsayan anlaşmanın temel hedefi; mühendislik mesleğinin bütünlüğünün sağlanması, evrensel normların, bilimsel kabullerin, mesleki doğruların tek tek ülkelerde geçerli olması, mesleki onur ve haysiyetin korunması ve üyelere karşılıklı destek verilmesi şeklinde belirlendi. Üyelerin bilgi birikimi ve yeteneklerini insanlık yararına kullanmalarını da amaçlayan anlaşma, bu kapsamda üyelerin dürüst ve tarafsız bir şekilde halka hizmet etmesini ve mühendislik mesleğinin saygınlığını artırmayı hedefliyor. Anlaşmanın diğer önemli bir boyutunu ise her iki ülke inşaat mühendislerinin mesleki anlamda desteklenmeleri ve teşvik edilmeleri oluşturuyor.

Anlaşma inşaat mühendisliği literatürünün paylaşılmasını da içeriyor. Bu çerçevede; Türkiye`de ve Kore`de üretilen bilimsel-teknik makaleler kurumlar üzerinden üyelerle buluşacak, makaleler kurumların yayın organlarına telif hakları korunarak yer alacak ve makaleler çerçevesinde başlayan tartışmalarda ortaya çıkan görüş ve yaklaşımlar yine aynı kanallar yoluyla yazarlara aktarılacak.

Anlaşma kapsamında yer alan ortak bilimsel-mesleki etkinlik düzenleneceğine dair hüküm çerçevesinde, ortak konular tespit edilip hazırlıklar için adım atılacak.

Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi ve Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi üyeliği bulunan İMO, anlaşmayla, uluslararası ilişkilerinde yeni bir pencere açtı. Bugüne kadar Japon İnşaat Mühendisleri Odası (JSCE), Amerika İnşaat Mühendisleri Odası (ASCE), İngiltere İnşaat Mühendisleri Enstitüsü (ICE) ve Yunan Teknik Odası (TEE) ile ortak etkinliklere ve işbirliğine imza atan Oda, KSCE ile varılan anlaşmayla uluslararası ölçekteki ilişki zincirine yeni bir halka eklemiş oldu.