İMP Riva Yarışması Ücretleri Ödenmedi



İstanbul Metropoliten Planlama öncülüğünde, Riva ve Çevresini Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Riva Yerleşimi Kültür-Turizm-Sağlık-Spor Köyü Odaklı Uluslararası Kentsel Tasarım ve Fikir Projesi Yarışması’nın sonuçlanmasının üzerinden iki ay geçmesine karşın, yarışmacıların ücretlerinin tamamı halen ödenmedi. Şimdiye dek, aralarında Michael Sorkin ve Ken Yeang gibi uluslararası mimarların da yer aldığı yerli-yabancı mimarlık gruplarına, yarışma şartnamesine göre ödenmesi gereken ücretin ancak yarısı ödendi.

Bilindiği gibi, ticari güvenilirliği az olan ülkelerde, yabancı mimarlar sözleşme sırasında, mimari proje ücretinin teminata bağlanmasını talep ediyorlar. Riva yarışması ve buna benzer örnekler nedeniyle Türkiye’de yarışmaya katılacak yabancı mimarların, bundan böyle yarışma ücretlerinin bloke edilmesini isteyebilecekleri öne sürülüyor.

www.yapi.com.tr’de 24 Nisan 2008’de yayınlanan haberde, İMP Başkanı İbrahim Baz’ın yarışmada İMP’nin sorumluluklarına dair sunduğu görüşlere yer verilmişti. Baz şunları aktarmıştı:

“İMP, yarışmanın hukuki ve finansal sorumluluğunu taşımamaktadır. İMP ve İBB’nin Riva’yla ilgili hedefleri, bir ön çalışma olarak ortaya konulmuştur. Tıpkı Kartal’da söz konusu olduğu gibi, son kararın Büyükşehir Belediyesi’nden çıkacakmış, onun projesiymiş gibi lanse edilmesi resmiyet içermemektedir. Tüm ödemelerle ilgili sorumluluk doğrudan yarışmanın yürütücüsü ‘Riva ve Çevresini Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’ne aittir.”