İmparatorluk Hala Çöküyor



Karşı Sanat Çalışmaları, Onur Aynagöz, Nazım Dikbaş, Extramücadele ve Nalan Yırtmaç'ın, 'İmparatorluk Hala Çöküyor' başlığı altında resim, fotoğraf, çizim ve heykellerini sergiliyor.
'İmparatorluk Hala Çöküyor', geçirdiğimiz döneme hem daha ayık ve serinkanlı, hem de heyecanın zenginliğine layık bir bakış açısı getirmek için sarsıntıların hala hissedildiği alana giriyor: Sadece Osmanlı değil, Bizans da çöküyor, Orta Asya'daki o şanlı bozkır imparatorlukları hala toza karışmakta, Londra’da güneş hep batıyor artık.

Sağlam bir imparatorluğun çekiciliği herhangi bir noktasında durup onunla konuşabilmenizdedir: Ginsberg gibi küfredebilirsiniz, sussa da haddinizi bildirir, hem de görünüşteki rakiplerini bile üzerinize salar; arzularınızı dinleyecektir, yol bile gösterir; vedalaşabilirsiniz, ama tüm zamanınızı kavramıştır. Cevabı havayı yakar, haşmetli binalarının cepheleri aklınızı sıkıştırır, çarşıda hiçbir şey eksik değilmiş gibi gelir, emrini verdiği cinayetlerde köpüren kanı bile bir cömertlik ifadesi diye sunar avucunda terlettiği halkına.

Ancak en baş döndürücü noktasında bile çöküş çoktan çatlaklarını yürütmeye başlamıştır: bilgeliğinin bilincinden ve büyük ağacının göğe kavuştuğu açıklıklardan başka bir yerde henüz ikamet etmese de ara eninde sonunda kapanacaktır, tüm imparatorlukların zamanının, mekanının, dilinin ve sembollerinin iç içe geçtiği, üst üste yığıldığı yere, şimdiye doğru. Yükselişin görkeminin yarattığı beklenti ve çöküşün getirdiği kabullenemezlik, çizgisel zamanın dışında gerçekliğini yitirir.

Yüzlere bakın. Yolları takip edin. Kafanızı kaldırın. Gülmek için bazen bir adım geri atmak yeterli: İmparatorluk hala çöküyor...

Sergi Pazar günleri dışında 11:00-19:30 saatlerinde ziyaret edilebilir.