İnceburun’da Ağaç Kesimi İddiası



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Sinop’ta Abalı Köyü sınırları içerisindeki İnceburun’a yapılması planlanan Nükleer Enerji Santralı (NES) için ağaç kesimlerine başlandığı iddia edildi. Santral için Türkiye ile Japon hükümeti arasında ikili anlaşmanın imzalanmıştı. NES için Uluslararası kriterlere uygun yer lisansı alınmadan, Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamadan ve sonuçlanmadan, 60 km2’lik saha içerisindeki 1051 hektarlık orman arazisi Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Enerji Bakanlığına tahsis edildi. Sinop KESK Dönem Sözcüsü ve Nükleer Karşıtı Platform Üyesi Metin Gürbüz ise:”Nükleer santral kararları  gelecek kuşakları da ipotek altına alacak kararlar. Nükleer kabus, Güneyde Mersin-Akkuyu’ya , Kuzeyde ise Sinop-Abalı’ya çöküyor. Nükleer konusunda skandalları ile ünlü Rus Rosatom Şirketi ile Japon-Fransız ortaklığı olan Areva ile yapılan anlaşma, ülkemiz mahkemelerinde herhangi bir yasal mücadeleye fırsat vermeyerek demokrasinin temel ilkeleri yok sayılıyor ve anayasamız ile anayasal haklarımızı ihlal ediliyor” açıklamasını yaptı.

Bakanlığa devredildi

Sinop’a kurulması planlanan nükleer güç santrali için geçtiğimiz haftalarda Sinop açıklarında başlayan deniz araştırmalarının ardından, Bakanlıklar arasında ilk imzalar atıldı ve Sinop’un Abalı Köyü yakınlarındaki 1051 hektarlık orman arazisi resmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı devasa orman arazisini 36 ay süre için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tahsis etti. Nükleer santral yerleşkesinin yapılacağı yerin belirlenmesi için görevlendirilen TÜBİTAK, TAEK ve EÜAŞ’ın ölçümleri beklenmeden, Bakanlıklar kendi aralarında santralin yapılacağı araziyi hiçbir bilimsel veriye bakmadan belirlediler.

Araştırmalar başlamıştı

Sinop açıklarında TÜBİTAK, TAEK ve EÜAŞ ortaklığındaki deniz araştırmaları ise devam ediyor. 16-23 Ocak tarihlerinde Sinop bölgesindeki 850 deniz millik alanda üç boyutlu akıntı haritalamasının yanı sıra iletkenlik, sıcaklık, derinlik ve tuzluluk ölçümleri yapıldı ve denizden çekilecek soğutma suyu ve atık suların (deşarj) hesaplanmasıyla Sinop NGS için en uygun yeri saptamaya çalışıldı. Bölgede çalışmalarını sürdüren R/V TÜBİTAK Marmara isimli araştırma gemisi, Mart ayı sonlarına dek ölçümlere devam ettikten sonra bir rapor hazırlayacak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredilen 1051 hektarlık orman arazisinin hangi kısmına santral yerleşkesinin kurulacağı kesin olarak belli olacak. Ancak santralin yer tespiti için TÜBİTAK, TAEK ve EÜAŞ’ın henüz kesin rapor oluşturmaması, Bakanlıkların hangi bilimsel verilere dayanarak yer tespitinde bulundukları konusunda soru işaretleri yaratıyor.