Güzelbahçe'de 'Dört Kat' Çıkmazı




İzmir'in "çarpılan" yapısı tartışma konusu olurken, Güzelbahçe'de, imar izni 4 kata çıkarılıyor. Özgün mimari dokusuyla kentin az sayıdaki "ayrıcalıklı" yerleşimlerinden birisi olan Güzelbahçe'de bu yönde bir uygulamaya gidilecek olması, jeolojik anlamda olmasa da, şehir plancılığı açısından eleştirilere neden oluyor.

Güzelbahçe Belediyesi'nin ilk olarak Atatürk Mahallesi'nde uygulamaya almayı planladığı 4 katlı imar uygulamasının süreç içinde tüm ilçe geneline yayılacağı vurgulanırken, akıllara yerleşimin Seferihisar'daki fay hatlarına yakınlığı geliyor. İnşaat mühendisleri, yapı kurallarına uyulması halinde bunun herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını vurguluyorlar. Güzelbahçe'deki 4 katlı imar düzenlemesine, özgün mimari dokunun yok olacağı endişesiyle bakılıyor. İzmir'in beton bloklar gölgesinde kaldığını savunan çevreler Güzelbahçe'nin de aynı kaderi yaşamasını istemiyorlar.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zafer Alkuğ, fay hatlarına yakın bölgede yüksek yapılaşmaya gidilmesinin mühendislik açısından sakınca yaratmayacağını, ancak yapıların kurallara uygun olması gerektiğini belirtiyor. Alkuğ, "Sadece Güzelbahçe ile sınırlı kalmayalım. Yapıların projelendirilmesi uygun ise arazi koşulları göz önüne alınarak yapılır, deprem uygun hesaplar yapılırsa kat adedi önemli değildir. Uluslararası standartlar, fay hattına 30 ile 200 metre mesafede konut yapılabileceğini söylüyor. Fayın kestiği ve ayakta kalan konutların varlığını biliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu yapının kuralara uygun olup olmadığıdır" diyor.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ise, ilçede yaşayanların yer sıkıntısı çektiğini söylüyor. Avkıran, bu olgudan yola çıkarak Atatürk Mahallesi'ni pilot bölge seçtiklerini ve 4 katlı konut uygulamasının buradan başlayacağını bildiriyor. Avkıran, Atatürk Mahalmesi'nin ardından Yaka Mahallesi'nde de benzer uygulamaya gideceklerini belirterek, "Söz konusu karar artık kaçınılmaz hale gelmişti. İlçe büyüyor ve yer sıkıntısı çekiliyor. Bunu aşmamızın tek yolu var o da belli alanlarda 4 katlı yapılaşmaya gitmek. Bunu yaşama geçireceğiz" diye konuşuyor.