İnciraltı Planı Sevindirmedi



Kültür Bakanlığı'nın İnciraltı bölgesi ile ilgili uzun zamandır beklenen 25 bin ölçekli koruma amaçlı çevre düzeni planı, nihayet tamamlandı. Önceki gün bakanlık yetkilileri tarafından İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na anlatılan plan, düşük yoğunluk önermesi nedeniyle bazı çevrelerce kabul görürken, yıllardır arazilerine imar bekleyen gökdelen yapılmasını isteyen hak sahiplerini ise, hayal kırıklığına uğrattı. Bakanlık, yaklaşık 500 hektarlık alanı kapsayan bölgede yüksekliği maksimum 12 metre 80 santim, yani 4 kat ile sınırlandı.

Mutabık kaldılar

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın mutabık kaldığı çerçevede plan genelinde düşük yoğunluk öngörüldü. Hazırlanan planda İnciraltı'nın termal turizm, SPA, kür, pediatri merkezleri ve sağlık turizmi şeklinde değerlendirilmesi düşünüldü. Bakanlığın koruma kuruluna sunduğu planın ardından arazilerinde yüksek yapı izni bekleyen İnciraltı ve Bahçelerarası sakinlerinin bu düzenlemeye nasıl bakacağı merak konusu oldu.

Değişim olmaz

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de, hazırlanan planın ana plan olduğuna dikkat çekerek, ayrıntıların bakanlık tarafından daha sonra hazırlanacak 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve 1000 ölçekli uygulama imar planlarının ardından netleşeceğini fakat, bu planlarda da daha önce belirtilen 12 metre 80 santim yüksekliğin değişmeyeceğini belirtti. İnşaat yoğunluğu 0.8 olarak belirlendi.

Ne yapılabilir

Bu planlamaya göre söz konusu alanda 5 bin metrekare arsası bulunan bir yatırımcı, her katı 1000 metrekare olmak kaydı ile toplam 4 kat yapabilecek. Kapalı alanların toplam miktarı bu planlamaya göre 4 bin metrekareyi bulabilecek. İnşaatın oturduğu alan ise 5 bin metrekarelik parselde 5'te 1'lik bölümü yani 1000 metrekarelik alanı kapsayabilecek.

Vatandaş mağdur

Balçova İnciraltı-Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği Başkanı Ekrem Şen: "Planın devreye giriyor olması yıllardır plansız olan bu bölge için sevindirici. Ancak, teknik detayları belli olmadığı için birşey söylemek doğru değil. Bölgede yaşayanlar yıllardır mağdur. Karar verilirken bu gözden kaçmamalı, dikate alınmalı. Yetkili kişiler bu tür kararları alırken biraz yüreklerinin sesini dinlemeli. Yoğunluğa ilişkin taleplerimizin belediye başkanlarınca da dikkate alınmasını diliyoruz."

Bundan sonra ne olacak?

Bakanlık yetkilileri Koruma Kurulu ile Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görüşleri doğrultusunda koruma amaçlı çevre düzeni planlarında gerekli düzenlemeleri yapacak. Bu değişikliklerin yapılmasının ardından plan son şekli ile yine Koruma Kurulu'nun önüne gelecek. Bakanlık ayrıca bölge ile ilgili 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile 1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını da hazırlayacak.

Kurul onayının ardından planlar askıya çıkacak. Askı süresince yapılacak olan itirazlar yine bakanlık tarafından değerlendirilecek. Bölgedeki imarla ilgili ayrıntılar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlayacağı 5 bin ölçekli Nazım İmar Plan'la 1000 ölçekli Uygulama İmar Planları'nın ardından netleşecek. Ardından da İnciraltı'nda hayata geçecek düzenlemenin de önü açılmış olacak.

İstenildiği gibi değil

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Tolga Çilingir: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlayıp Koruma Kurulu'na bilgi verdiği plan, istenilen düzeyde değil. Bu tür planlar İzmir'in çeşitli yerlerinde zaten mevcut. İnciraltı'nın çok özel planlanması gerekiyor. Çünkü özel hassasiyetlere sahip bir bölge. Hem doğal hem de tarımsal açıdan özel duyarlılıkları olan bir bölge."