İNCİRALTI Planına Bir Durdurma Daha



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İnciraltı’nda, Bahçelerarası’nı da kapsayan imar planının yürütmesinin durdurulmasından sonra bu kez de otoyolun kara tarafını kapsayan Balçova Kaplıcaları kesimi 1/25 bin ölçekli planının yürütmesi de mahkeme kararıyla durduruldu.

İlk plan; DEÜ Hastanesi karşısındaki termal alanı, Teleferik yamaçlarını, baraj yolu çevresini, Kaya İzmir Termal Otel çevresini kapsıyordu. ‘Sağlık turizmi’ öngören planda en çarpıcı karar, 1981’de, Teleferik sırtlarında ormanlık alana yapılan binaların örnek alınmasıydı. Planda, bu binaların üzerinden çekilen sınırla sağa ve sola doğru, çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu yeşil bölgenin kısıtlı imara açılması öngörülmüş, turizm tesisleri yapılana kadar konut yapımına da olanak sağlanmıştı. Tüm plan için geçerli emsal de 0.40, yükseklik 7.50 metre (iki kat) olarak tespit edilmişti. Mimarlar Odası Genel Merkezi ve İzmir Şubesi, Danıştay’da iptal davası açmıştı. Bunun üzerine Bakanlık geri adım atmış, Teleferik yamaçlarını kısmen imara açan plandan vazgeçmiş, yeni planı askıya çıkarmıştı. Mimarlar Odası bu plana da itiraz etmiş, yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı.

Davanın esasında, “Planlamada; Teleferik yamaçlarındaki orman alanlarında yürüyüş parkurları ve benzerlerine, doğal varlıkları koruyacak biçimde yer verilmemiştir. Bu durum, söz konusu alanlar üzerindeki yapılaşmaya ilişkin baskıları ve spekülasyonu artıracaktır” denildi. Danıtaş 6. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararını, yönetmeliğe aykırı plan yapılması nedeniyle verdi. Kararda, “Planda hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.