İnciraltı'nda Onay Sevinci



Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa hazırladığı İnciraltı'nın 1/25 bin ölçekli koruma amaçlı çevre düzeni planının Kültür ve Tabiat Varlıkları 1 Nolu Koruma Kurulu tarafından onaylanması, sevinç yarattı. Yapı yüksekliğinin maksimum 12.80 metre, inşaat yoğunluğunun da 0.80 emsal olarak belirlendiği alanda hayata geçirilecek olan yapılar, 1 ila 4 kat arasında sınırlandırıldı. Söz konusu alanda 5 bin ve 1000'lik alt ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planları onaylandıktan sonra termal oteller, hastaneler, sağlık merkezleri, kür merkezleri, spor sahaları, marinalar ve su parkları kurulacak.

İnciraltı'nın planının onaylandığı 1.5 saatlik Koruma Kurulu toplantısında Kültür ve Turizm Bakanlığı Planlama Genel Müdürü ve Planlama Daire Başkanları da hazır bulundu. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni İmardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman, Balçova Belediyesi'ni de Başkan Çalkaya temsil etti. Dün görüşülen ve oy birliği ile kabul edilen planda yaklaşık 2 ay önce kurulun bilgisine sunulan taslak planla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Koruma kurulu üyelerinin uyarılarının da dikkate alındığı ve gerekli düzeltmelerin yapıldığı öğrenildi. Planın kabul görmesiyle birlikte bölgede 20 yıldır süren belirsizlik de böylece sona ermiş oldu. İzmir'in gelişiminde önemli rol oynayacak alanlardan birisi olan İnciraltı'nın önü de bu planla açılmış oldu.

Askıya çıkacak

Planda maksimum yüksekliğin 12.80 metre olarak belirlendiği turizm alanlarında en küçük parsel büyüklüğü 10 bin metrekare olması öngörüldü. Söz konusu planda İnşaat yoğunluğu ise maksimum 0.80 emsal olarak tespit edildi. Koruma Kurulu'nun önceki günkü toplantısında oy birliği ile kabul edilen planda daha önce mutabık kalındığı gibi bölgede düşük yoğunluk öngörüldü. Yaklaşık 500 hektarlık alanı kapsayan ve Çeşme-İzmir Otobanı ile deniz arasında kalan bölümü kapsayan planın önümüzdeki haftalarda askıya çıkacağı öğrenildi.

Plan hazırlanırken Bakanlar Kurulu kararı ile turizm alanı ilan edilen İzmir İnciraltı Turizm Merkezinde Termal turizm potansiyelinin mekansal ve işlevsel bir bütünlük içinde değerlendirilmesi amaçlandı. Planlama yapılırken ayrıca bölgedeki doğal ve kültürel değerler arasında koruma kullanma dengesinin oluşturulması ve sektörel gelişimin planlı şekilde sürdürülebilmesine özen gösterildi.

Planın detayları

25 bin ölçekli çevre düzeni planı revizyonuna göre İnciraltı'nda balıkçı barınaklarının bulunduğu alanda marina yapımına olanak sağlayacak düzenleme yapıldı. Bakanlığın hazırladığı planda ayrıca daha önce EXPO için hazırlanan öneri planda da yer alan ve bölgede ring yapması öngörülen raylı sistem plana işlendi.

Bu alanda asli konaklama tesislerinin yanısıra termal kür tesislerinin yapılması halinde emsalin ve yoğunluğun turizm tesislerine ilişkin emsal değerinin yüzde 20'si oranında artırılarak uygulanması karara bağlandı.

Planda ayrıca bir parselde toplam inşaat alanını aşmamak kaydı ile birden fazla yapı yapılmasına da olanak sağlandı.
Bölgede kurulacak turizm tesislerinde toplam emsalin yüzde 50'sini geçmemek kaydı ile 2 kat bodrum yapılmasına da olanak tanındı. Yapılacak bu bodrum katlarında yatak üniteleri hariç bar, gece kulübü, satış üniteleri, restoran, toplantı salonu, kür merkezi ve ilgili alanları ile, mutfak, depolar, teknik donanım alanları ile otoparkların yer alabileceği belirtildi. Planda ayrıca bölgede günü birlik tesis yapılması halinde de yine bir takım esaslara uyulması şart koşuldu. Günübirlik kullanıma dönük alanda lokanta, gazino, çay bahçesi, eğlence alanları ile el sanatları ve yöresel ürünlerin satıldığı tesislerin yapımına olanak tanındı.

Günübirlik tesis alanlarında yapı yüksekliği 1 kat'a denk gelen 3,50 metre ile sınırlandırıldı. Planda ayırca turizm tesis alanı olarak ayrılan bölümlerde kurulacak seralar için de yapı yüksekliği en fazla 4 metre 50 santim olarak belirlendi.

Bundan sonra ne olacak?

Plan askıdan inmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı; 25 bin'lik plana uyumlu olarak 5 bin ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile bin ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planını hazırlayacak. Bu planların da koruma kurulunun onayından geçmesinin ardından planlar askıya çıkacak. Askı sürecinde planlara yapılacak olan itirazlar yine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değerlendirilecek. Askı ile birlikte planlar da uygulamaya geçmiş olacak.

Proje hangi alanı kapsıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlayıp Koruma Kurulu'nun onayladığı 25 bin'lik Çevre Düzeni Plan Revizyonu'nun Kuzey-Güney Bölümü Üçkuyular Vapur İskelesinin oradan Narlıdere sınırına kadar olan alanı kapsıyor. Planın doğu batı sınırları ise Çeşme Otobanına paralel olarak giden tali yoldan başlayıp denize kadar olan alanı kapsıyor.