İnciraltı'nda Rant Savaşı



Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, İnciraltı rayiç bedelleri ve arsa vergileri hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi.

Çalkaya, yürütülen psikolojik savaşa geçit vermeyeceklerini söyledi. İnciraltı’ndaki, 2010-2014 yılları arası arsa rayiç fiyatlarını 600 TL’den, arsanın büyüklüğüne göre bin 500 TL ve 2 bin 500 TL’ye yükselten Balçova Belediyesi’nin, arsa sahiplerinin ödemedikleri, geçmişe dönük beş yıllık vergi borçlarını tahsil için harekete geçmesi tepkiyle karşılandı. Hem rayiç bedellerinin artırılması, hem de arsa vergi borçlarının talep edilmesi ile mağdur duruma düşürüldüklerini iddia eden arsa sahipleri, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’ya tepki gösterdi. Yasaların gerektirdiği şekilde hareket ettiklerini dile getiren Çalkaya, yapılan uygulamaların tapu sahiplerini, arsa spekülatörlerinden korumak amaçlı olduğunu dile getirdi. Vatandaşı bilgilendirmek için toplantılar yaptıklarını söyledi.

Arsa sahipleri konduruluyor

İnciraltı’nın, 6 milyon metrekarelik büyüklüğü ve denize sıfır özelliği ile benzersiz güzellikte olduğunu vurgulayan Başkan Çalkaya, bölgeden rant sağlamaya çalışan arsa çetelerinin önüne geçmek istediklerini söyledi. Çalkaya "Bölgede, bin adet tapulu arsa mevcut. 1 dönüm arsası olanlar da var, 30-40 dönüm olanlar da. Rant sağlamaya çalışan bazı arsa spekülatörleri İnciraltı için psikolojik bir savaş yürütüyor. Amaçları, küçük arsa sahiplerini kandırmak ve ellerindeki arsaları düşük rakamlarla satın almak" iddiasında bulundu. Çalkaya, rayiç bedellerinin yüksek tutulmaması durumunda, küçük arsa sahiplerinin, ellerindeki arsaları değerinin çok altında elden çıkartmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Rant peşindeler

Rayiç bedellerinin artmasını eleştirerek medyada yer alan bazı isimlerin de küçük arsaları toplama konusunda baş rol oynadıklarını öne süren Çalkaya "Arsa konusunda vatandaşların yanında gibi gözüküp, onların arsalarını yok fiyatına elinden alan dernek başkanları var. Geçmiş 5 yıla dönük arsa vergilerini eleştirip, 30 yıldır mal beyanında bulunmayan ve yıllardır moloz döktürdüğü arsasında tarım yaptığını iddia eden sivil toplum örgütlerinin liderleri var. Yapılanlar karşısında 'pes artık' diyoruz" dedi.