İNDER'in 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 15 Şubat'ta Başlıyor



16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği müteahhitlerin şantiyelerinde çalıştırdıkları ustalar için 'yetki belgesi' şartının aranması, inşaat sektöründe yeni bir hareketlilik yarattı. Ortaya çıkan eğitim programı açığını kapatmak için Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'yle bir protokol imzalayan İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) düzenlediği 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı', Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Program kapsamında 23 dalda eğitim verilecek. İlk üç yılda 18 bin ustanın belgelendirilmesinin hedeflendiği eğitim programının kapsamı, ilerleyen aşamalarda sektörün ihtiyaçları doğrultusunda genişletilecek.

"Teşvik için sertifikalı ustalara yüzde 5 - 10 gibi bonus ödemeler yapılabilir"

Toplantıdan sonra www.yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, atalarımızdan gelen bir ustalık ananesi olduğunu anımsatarak, "Ancak, büyükşehirlerin fazla göç alması ve süratli bina yapılmasından dolayı yeterince kalifiye usta kalmadı. Böyle olunca da, herkes ustalığa soyundu ve malzemeler de kalitesiz kullanılmaya başlandı" dedi. Usta elden çıkmış bir işle acemi bir elden çıkan iş arasında ölüm riskinden milli servetin heba edilmesine kadar uzanan bir dizi önemli fark olduğuna işaret eden Durbakayım, ustalığın ne kadar önemli olduğunu şöyle açıkladı:



"Bugün demirin genel maliyet içindeki payı yüzde 8 - 9... Müteahhit burada demirden çalmıyor; ancak demir, gerektirdiği ustalıkla işlenmeyince felakete neden olabiliyor. Ayrıca büyük paralar harcanarak alınan pahalı malzemeler de, kötü ustalıkla heba oluyor. Bu da milli servetimizin harcanması anlamına geliyor".

Bu bağlamda düzenledikleri eğitimin öneminin altını çizen Durbakayım, sürecin zorunlu olacağı 2015'de yığılma olmadan sorunsuz bir geçiş için müteahhit firmalara ve ustalara düzenledikleri eğitim programına şimdiden katılma çağrısı yaptı. Uygulamanın teşvik edilmesi anlamında sertifikalı ustalara yüzde 5 - 10 gibi bonus ödemeler yapılabileceğini, İNDER üyesi firmalara bu yönde tavsiyelerde bulunacaklarını kaydeden Durbakayım, uygulamanın bir diğer artısının da sağlıklı bir veri tabanı yaratılması olacağını belirtti:

"Bugün İstanbul'da usta sayısı bazı kaynaklara göre 25, bazı kaynaklara göre ise 50 binlerde. Bu çalışmalar, usta stokunun da ne olduğunu netleştirecek; çünkü elinizde sertifika verdiğiniz, belgelendirdiğiniz ustaların kayıtları olacak".

36 - 360 saat arasında değişen sürelerde teorik eğitim

'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' kapsamında eğitim alacak olan usta adayları, branşlarına göre 36 ile 360 saat arasında değişen sürelerde teorik eğitim alacaklar. Teorik eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitim müfredatı doğrultusunda oluşturulacak. Staj niteliğindeki pratik eğitimlerini ise İNDER ve MEB'in denetiminde, bağlı çalıştıkları şirketlerin şantiyelerinde tamamlayacak olan adaylar, program sonunda yapılacak sınavda başarılı olurlarsa yetki belgesi alabilecekler. Alınan yetki belgeleri, Türkiye'nin yanısıra uluslararası alanda da geçerli olacak.

Eğitim verilecek alanlar

* Alçı levha ve profil uygulama,
* Ahşap çatı,
* Betonarme kalıpları,
* Betonarme demircisi,
* Isı ve ses yalıtımcısı,
* Boru tesisatçısı,
* Boyacı,
* PVC doğrama,
* Alüminyum doğrama,
* Doğalgaz iç tesisat,
* Saç ve boru işçiliği,
* Demir doğrama,
* Alçı dekorasyon ve kartonpiyer,
* Betonarme kalıpçısı,
* Taş ve tuğla duvarcısı,
* Sıvacı,
* Alçı ve kartonpiyerci,
* Ahşap kaplama,
* Seramik karo kaplamacı,
* Sıhhi tesisat,
* Boru kaynakçılığı ve elektrik,
* Elektrik tesisatçısı,
* Parke işleme.





Program hakkında ne dediler?

Toplantıda, program hakkında bilgi veren İNDER Genel Sekteri Abdullah Baysal, İNDER’in söz konusu eğitim programıyla inşaat sektöründe çağcıl yapılaşmanın önünü açtığını vurgulayarak, “Nitelikli malzemeyi, nitelikli ustalarla uygulama alanını genişletmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. İnşaat şirketlerinin yöneticilerine de seslenen Baysal, bu konuda yavaş davrananların ileride doğabilecek sorunları daha zor aşacakları uyarısında bulundu. Baysal, “Yaklaşık bir yıldır yaptığımız araştırma ve çalışmalar sonucunda 29 belediyeden bilgi aldık ve sadece İstanbul’da 13 binden fazla usta olduğunu tespit ettik. Bu ustaların eğitimli ve ehil hale gelmesi için önümüzde 3 yıllık süreç var. İNDER olarak, bu konuda inşaat şirketlerine ve ustalara her türlü desteği vermeye ve yardımda bulunmaya hazırız” dedi.

‘Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir’

Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel de, içinde bulunduğumuz çağın sivil toplum çağı olduğunu belirterek artık sivillerin de toplumsal sorunlar hakkında devletin organizasyonunu beklemeden inisiyatif kullanması gerektiğini belirtti. Bu anlamda İNDER’in öncülüğünde düzenlenen  ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı’ ile devlet – millet işbirliği ile bir ilk yaşandığını vurgulayan Yücel, bu hizmet verilirken ortaya çıkacak eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için Beşiktaş Kaymakamlığı olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.
 
Türkiye’deki müteahhitlerin iyi niyetle çalıştıklarına inandığını ifade eden Sadettin Yücel şunları söyledi:

“Ama unutmayalım ki, cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir. Hal böyle olunca müteahhidinden mühendisine, ustasından işçisine ve hizmeti sunandan hizmeti alana kadar herkesin sorumlu olduğu gerçeği ışığında deyim yerindeyse toplu hücum yapacağız. Hiç birimiz modern mezarlıklar üretmek zorunda değiliz. İnsanız her şeyin en iyisine layık. Bu anlamda asli ihtiyaç olan konut ve işyerlerinin hem çağdaş teknolojilere uygun hem de yeterince güvenilir olması gerektiği ortadadır. İnşallah ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı’ gibi çalışmalar dolayısıyla işçisinden ustasına kadar herkes son derece bilinçli bir şekilde aldığı eğitime uygun sanat yaklaşımları göstererek bu asli ihtiyaçları karşılama yönünde gayretler gösterecektir.”

‘Belge dağıtmak için kurs düzenlemiyoruz’

Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şaban Kılıç, yabancı dil sorununun da çözülmesi halinde ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı’nı tamamlayanların Avrupa’nın her yerinde geçerli bir usta belgesine sahip olacaklarını vurguladı. Hazırlanan eğitim programı ile kursiyerlere mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim dersleri verileceğini de anlatan Kılıç, en az ilköğretim mezunu ve sigortalı işçilerin bu eğitim programına katılabileceğini belirtti. Okuma yazma bilmeyen ustalara ise okuma yazma öğreterek işe başlayacaklarını anlatan Kılıç “Biz sadece belge dağıtmak için kurs yapmıyoruz. Aynı zamanda iş hayatında, birbirleriyle ve sosyal hayattaki ilişkilerin daha iyi seviyeye çıkarılmasına yönelik eğitimlerimiz de olacak. Bununla birlikte meslek etiği, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre korumasına yönelik bilgilendirmelerimiz de olacak. Eğitim sonunda sınavı başarı ile geçenlere yani gerçekten hak edenlere belge vereceğiz. Sınav sonucunda başarılı olamayan adaylara da katılım belgesi vereceğiz ve sınava tekrar giriş hakları olacak” diye konuştu. 

Beşiktaş Milli Eğitim Müdürü Halis İşler de, “Sizler İnsanların yuvasını yapansınız” diye seslendiği müteahhitlerden bu eğitime katılım konusunda duyarlı olmalarını istedi. Bu eğitimlerden yararlanmak isteyen tüm kuruluşların ‘emrinde’ olduklarını vurgulayan İşler “İlçemiz çok sayıda üniversite barındıran bir ilçe. Bu yüzden eğitim ve eğitmen konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz her ne olursak olalım, ama onun en iyisi olalım diye gayret eden bir kurumuz. Sizlerin de aynı duygu içerisinde olduğunu biliyorum” dedi.