"İnegöl Mobilyası Rusya'da Rahatlıkla Pazar Bulabilir"



Foto: Şaban Kılıççı (AA)

Rusya Federasyonu Mobilyacılar Birliği Başkan Yardımcısı ve Dünya Mobilya Federasyonu Ekonomi Komitesi Üyesi Vladimir Makeev, İnegöl mobilyasının Rusya'da rahatlıkla pazar bulabileceğini söyledi. Makeev, Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından Bursa'nın İnegöl ilçesindeki bir kafede düzenlenen toplantıda, İnegöl'e gördüğü andan itibaren hayran kaldığını söyledi. Türkiye'nin 'mobilya başkenti'ne geldiği için mutlu olduğunu ifade eden Makeev, şöyle konuştu:
    
''Dün birçok firmayı ziyaret ettik. Teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiğini ve üretim aşamasında kullandığını gördüm. Türk ve Rus iş adamlarının beklentileri birbiriyle örtüşüyor. Gezilerim sırasında Türkiye'nin ve İnegöl'ün dünyadaki ekonomik krizden çok etkilenmediğini gördüm. Türk ve Rus iş adamlarının birlikte çalışmalarını arzu ediyorum. Bu yolda ilk adımlar atılmaya başlandı. Rusya'daki mobilya sektörü farklı farklı bütçelere hitap ediyor. Mobilya ihtiyacımızı 2010 rakamlarına göre yüzde 42-48 arasında kendi üretimimiz, geri kalanını ithalatla karşılaşıyoruz. Mobilya ithalatımızda ilk sırayı İtalya, ikinci sırayı ise Çin alıyor. Rusya pazarında şu anda kaliteli ve uygun fiyatlı mobilyalar daha çok rağbet görüyor. İnegöl mobilyası Rusya'da rahatlıkla pazar bulabilir.''
    
İtalyan mobilyacıların Rusya'ya göre yüksek kalite belirlediklerini dile getiren Makeev, ''Bu ürünler çok yüksek fiyatlara satılıyor. Biz de bu aynı yüksek kalitede üretmek istiyoruz ancak zorlanıyoruz. Bu nedenle ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bence İnegöl'de İtalya kalitesinde ürünler üretebilir. İnegöl'de gördüğüm mobilyalar ne İtalya ne de Çin mobilyalarına benziyor. İtalya ve Çin arasında yeni bir segment ile karşılaştım. İlçe, kendi tarzını oluşturmuş'' dedi.