İngiliz Bakan Straw: Ben de Türk Çamaşır Makinesi Kullanıyorum



İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, Türkiye’nin ekonomik krizde dayanıklı olduğunu belirterek, kendisinin de Türk menşeli beyaz eşya kullandığını açıkladı. Straw, “Türk sanayisinin ne kadar güçlü olduğunu gördük. Ben Türk çamaşır makinesini kullananlardan biriyim” dedi.

Türkiye - İngiltere Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılımı ile dün Londra’da gerçekleşti. Toplantıya katılan Jack Straw, Türkiye’nin küresel kriz sürecinde finans sektörüne yönelik göstermiş olduğu başarılardan övgü ile bahsetti. Straw, “Türkiye ekonomik krizde ne kadar dayanıklı olduğunu özellikle bankacılık sektörünün ne kadar güçlü olduğunu gördük” dedi.

İngilizlere açılım önerisi

Başbakan Erdoğan ise konuşmasında İngiliz yatırımcılara Türkiye ile birlikte üçüncü  ülkelere açılma önerisinde bulundu. Erdoğan, Türk müteahhitlerinin dünya çapında büyük işlere imzalar attığını İngiliz müteahhitlerle beraber üçüncü ülkelere açılabilmesi önerisinde bulundu. Ağırlıklı olarak Türk yatırımcılarının bulunduğu işadamlarına seslenen Erdoğan,  “Yatırım ortamının hızla geliştiği Türkiye’nin genç dinamik nüfusu ile İngiltere’nin potansiyeli ile çok daha iyi değerlendireceğini düşünüyorum. Birlikte üçüncü ülkelere yatırımlar olabilir. Türkiye bölgenin yıldızı olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor” diye konuştu.

Fazla verdiğimiz tek ülke

Bölgesel ve küresel süreçte örneksel bir işbirliği içerisinde olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bunun daha da artmasından yanayız. Türkiye pazarında İngiliz firmalarını görmek istiyoruz. Ülkelerimiz arasında ticari pazarın daha da güçlendirilmesinde özel sekörün etkisini kabul etmemiz gerekiyor” dedi.

Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da İngiltere ile ticari ve siyasi ilişkilerin son derece yoğun olduğu belirterek, dün düzenlenen toplantıya yaklaşık 400 kadar Türk ve İngiliz işadamının katılmasının bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye - İngiltere ticari ilişkilerinin artış gösterdiğini, küresel krizde biraz düşse de gelecek yıllarda artma kabiliyetinde olduğunu belirten Çağlayan, “Avrupa’da dış ticaret fazlası verdiğimiz tek ülke İngiltere’dir. Türkiye’nin ihracatının ilk sırasında izole kablo, buzdolabı ve radyatörlerin geldiğini söyledi. İngiltere’ye gelen her radyatörün iki tanesi Türkiye’den geliyor. Her 10 buzdolabının 8 tanesi Türk malıdır” dedi.

AB’nin içinde görmeyi umuyorum

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Türkiye’yi AB’nin içinde güvenilir bir ortak ülke olarak görmeyi umduğunu söyledi. Brown, Londra’da bulunan Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Başbakanlık Konutu’ndaki görüşmenin ardından Brown, yılda 2 milyon İngiliz turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 milyar sterlin olduğunu ve İngiltere’de yaklaşık 80 bin Türk’ün yaşadığını kaydetti. Ülkesinin, Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek vermeye devam ettiğini ifade eden Brown, Türkiye’nin AB’ye katılmasının birliği güçlendireceğini vurguladı. ‘Sizi AB’nin içinde güvenilir bir ortak ülke olarak görmeyi umuyorum’ diyen Brown, Erdoğan ile yaptığı görüşmede Kıbrıs‘ın da gündeme geldiğini bildirdi. Brown, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmak için tarafların cesaret göstermesi gerektiğini de vurguladı.