İngiltere Diğer Avrupa Ülkelerinden Daha Fazla Doğrudan Yatırım Çekiyor



Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı Basın Bülteni'ne göre, Birleşik Krallık ekonomisine yapılan güçlü yatırımlar 2011/12 döneminde 112 bin yeni istihdam yaratılmasını ve korunmasını sağladı. Bu, bir önceki yıla nazaran yüzde 19 oranında bir artışı simgeliyor. Bu rakamlar kapsamında Türkiye'den 11 proje yer alırken, bu projelerle toplam 135 meslek yaratıldı ve korunaklı hale getirildi.
    
Çalışma Bakanı Vince Cable tarafından açıklanan rakamlar, Birleşik Krallık'a yatırım yapan şirketlerin başarılarının devam ettiğini ve ülke çapında da büyüme için zemin oluşturduklarını gösteriyor. Birleşik Krallık'a yapılan yatırımlar 2010/11 dönemine göre 52.741 yeni istihdam oluşturarak yüzde 26 büyüme yarattı. Birleşik Krallık diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekiyor ve bu, her hafta 1000'den fazla yeni istihdam oluşmasını sağlıyor.
    
İstihdam en çok ileri mühendislik, canlı bilimleri, çevre dostu teknolojiler ve yaratıcılık endüstrileri gibi sektörlerde artış gösterdi. Üretim ve imalat projelerinde görülen yüzde 22 oranındaki artış ülkeye yapılan yatırımın ekonominin yeniden denge kazanmasında ne kadar önemli bir rolü olduğunu gösterdi.
   
''Türk şirketlerinin, markalarını global pazara taşıma talepleri arttı''
   
Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) Yatırım Bölümü Müdürü Sernur Tatari de, konuya ilişkin, ''Türkiye ekonomisinin istikrarlı olması yerel şirketlerin ufuklarını genişletmelerini ve uluslararası fırsatlar aramaları konusunda kendilerine güvenmelerini sağladı'' değerlendirmesini yaptı. Bu bağlamda Türk şirketlerinin global işlere başlama ve markalarını global pazara taşıma konusunda taleplerinin arttığına dikkati çeken Tatari, ''Birleşik Krallık'a yatırım yapmak, global arenada yer almak ve Avrupa ve ABD pazarlarına açılmak için anlamlı bir farklılık sağlamaktadır. UKTI ekibi gizlilik kuralları çerçevesinde ücretsiz danışmanlık sunmaktadır. En başından itibaren firmayla birlikte olarak onların büyümelerine ve potansiyellerinin tümünü kullanmalarına yardımcı olacağız'' bilgisini verdi.

Birleşik Krallık Başkonsolos Vekili ve İstanbul ve İzmir UKTI Başkanı Sayed Shah da, şunları kaydetti:

''Ekonomik istikrar ve mali sorumluluk başarılı bir yatırım için zorunlu koşullardır. Birleşik Krallık bütün büyük Avrupa ülkeleri içerisinde en açık, en işe odaklı ekonomilerden birine sahiptir ve en esnek emek piyasalarından biridir. UKTI, hükümetin Birleşik Krallık'a yatırım çekmek için oluşturduğu anlayışın bir bütün olarak ulaştırılmasında merkezi bir rol üstlenmekte, her yıl ülke ekonomisine yarar sağlayacak ve yüksek kalitede 750 yabancı yatırım projesine ön ayak olmaktadır.

Bunu yaparken de yeni fikirler ve çalışma yöntemleri kullanmakta ve ayrıca değerli bilgilerden ve teknolojilerden yararlanmaktadır. Bu yaklaşım Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticaretin 2015 yılı itibariyle iki katına çıkarılması hedefimize ulaşmamızı sağlayacak.''