İngiltere'de Mimarlık Haftası



Mimarlık Haftası günümüz mimarlığının her sene yapılan ulusal halk kutlamalarıdır. Mimarlık Haftası etkinlikleri 1997'de başlamıştır. Mimarlık Haftası, mimarlığı ve inşa edilmiş çevreyi, sanat ve kültür üzerinden, eğlenceli ve bilgilendirici bir yolla keşfetmektedir. Hafta etkinlikleri, yürüyüşler, konuşmalar, turlar, haritalar, yeni binalara ve mimarların işlerine ziyaretler, aile ve çocuk aktiviteleri, filmler ve pikniklerden oluşmaktadır. Mimarlık Haftası Arts Council England ve Royal Institute of British Architects'in inisiyatifinde Architecture Centre Network ile organize edilmiştir.

1997'de 20-27 Kasım tarihleri arasında birincisi gerçekleşen Mimarlık Haftası o sene Chris Smith'in (Secretary of State Culture, Media and Sports) bir mimarlık haftası ile ülkeyi ilgilendiren mimarlıkla ilgili konulara halkın ilgisinin çekilmesinin sağlanabileceğini yönündeki sözleriyle başlatılmıştır. RIBA'nın "Architect in the House" etkinliği de bu sene başlamıştır. Hafta etkinlikleri içinde Star Mimar (Starchitect) konuşmaları Jonathan Meades, Will Alsop, Eva Jiricna, Edward Cullinan, Ian Ritchie, Terry Farrell, Nigel Coates, Zaha Hadid ve Jasper Morrison'un da katılımıyla gerçekleşmiştir. BBC Radyosu da ünlü mimarların kendilerine bir binayı hatırlattıklarını söyleyerek seçtikleri parçaları çalarak etkinliğe katılmıştır.

1997-98 ve 99'da Kasım ayında gerçekleşen Mimarlık Haftası etkinlikleri 2000 yılında daha sıcak have ve daha uzun gün ışıklı zamanlara geçiş yaparak yazın düzenlenmeye başlanmıştır. 2000 yılında Mimarlık Haftasının gelenekselleşen etkinliklerinden Star Mimar konuşmalarının konuşmacıları arasında Rem Koolhaas, Rick Matter ve Daniel Liebeskind yer almıştır.

Bu sene Mimarlık Haftası 17-26 Haziran 2005 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Etkinlikler ülke çapına yayılmış durumda. Hafta etkinliklerinin oldukça yoğun olan programıyla ilgili bilgiyi organizasyonun İnternet sitesinden elde edebilirsiniz.

http://www.architectureweek.org.uk