İnönü Caddesi 8 Ay Kapalı



Başkan Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattı inşaatının kazıları yüzünden, yolun 20 Haziran'ı 21 Haziran'a bağlayan gece trafiğe kapanacağını açıkladı ve vatandaşlardan sabır beklediğini söyledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Asır'ın aylar öncesinden duyurduğu İnönü Caddesi'nin Üçyol-Üçkuyular hattı inşaatı için trafiğe kapatılmasıyla ilgili düzenlemeyi tamamladı. İstasyon kazıları nedeniyle kentin can damarlarından İnönü Caddesi'nin 5 ayrı bölümü 20 Haziran Pazar gününden itibaren trafiğe kapatılacak. Trafiğin alternatif güzergahlardan sağlanacağını ve otobüs sayısının artırılacağını belirten Başkan Kocaoğlu, 8 ay sürecek kapatma işlemi nedeniyle vatandaşlardan sabır ve anlayış beklediğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üst düzey bürokratlarıyla Çetin Emeç toplantı salonunda konuyla ilgili basın toplantısı yaptı. Kocaoğlu, hedeflerinin tüm çalışmaları yılbaşına kadar tamamlamak olduğunu ancak 1-1.5 ay gecikme ile Şubat ayında İnönü Caddesi'ni yeniden trafiğe açacaklarını söyledi. İzmirspor ve Hatay istasyonlarının 2011 Nisan ayında Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının ise Ağustos 2011 tarihinden itibaren yolcu taşımaya başlayacağını belirten Kocaoğlu, İnönü Caddesi'nde toplu ulaşım sıkıntısı yaşanmaması için önlemler aldıklarını açıkladı.

ARAÇ PARK ETMEYİN

Aziz Kocaoğlu, ulaşımın alternatif güzergahlardan sağlanacağını söyledi. 6 dakikada bir kalkacak otobüslerin seferlerini bu güzergahlardan yapacağını belirten Kocaoğlu, İzmirlilerden araçlarını yol üzerine park etmemelerini istedi. Kocaoğlu, "Çekicilerimiz mesai yapacak. Park eden araçları çekerek sıkıntıyı gidermeye çalışacağız" dedi.
Metro konusundaki gecikmeye neden olan ihaleler ve inşaat süreçleriyle ilgili eleştirildiklerini belirten Kocaoğlu, "Tabii ki eleştirileceğiz. Hatalarımız vardır. Ama bugünkü mevzuat çerçevesinde 6 yıldır verdiğimiz sınavlardan başarıyla çıktık. Yeni ihale yasası pek çok kurumun başını ağrıttı. Ancak herkesin yüzde 10 ağrıtırken, bizim yüzde 90 ağrıttı. Yüzdük, yüzdük kuyruğuna geldik herkesten sabır ve destek bekliyoruz" dedi.
Aliağa-Menderes raylı sistem projesi ve 10 kilometrelik metro hattını yapmanın kolay olmadığını, 33 kilometrelik tramvay projelerinin çizimine da başladıklarını dile getiren Kocaoğlu, kentin ulaşımını konforlu, güvenli ve hızlı hizmet noktasına getirilmediği sürece evine, işine, alışverişe giden kentlinin mutlu edilemeyeceğini söyledi.

ESNAFIN KAYBI YOK

Bölge Esnafının durumuyla ilgili soruyu yanıtlayan Kocaoğlu, "Önü kazılmış, trafiğe kapanmış cadde üzerindeki dükkanda iş yapmak kolay iş değildir. En azından psikolojik ağırlığı var" dedi. Fevzipaşa Bulvarı'nda benzer durumu yaşadıklarına dikkat çekerek, "Ancak burada konut yok, alışverişe dayalı bir yaşam var. İnönü Caddesi'nde ise orada yaşayanların yürüme mesafesinde olan işyerleri bulunuyor. Burada trafiğin olmaması dezavantaj değildir" dedi. Kocaoğlu, bir başka soru üzerine Hatay Caddesi'ndeki esnafın bir bölümünün çalışmalardan etkileneceğini, ancak buradaki esnafın daha çok bölge halkına hizmet verdiğini söyledi. Bölgedeki dükkanların Kemeraltı ile karşılaştırılamayacağını belirten Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın alt yapı çalışmalarından etkilenen esnafa ödeme yapılması için bir kanun teklifi hazırladığını, bu teklifin yasallaşması durumunda ödeme yapabileceklerini, İzmir milletvekillerinden de bu konuda çalışma beklediklerini sözlerine ekledi.

KAPANACAK BÖLGELER

İnönü Caddesi'nde İzmirspor istasyonu nedeniyle 246 sokak ile 201 sokak arası 1.5 yıl önce trafiğe kapatılmıştı. 20 Haziran'dan itibaren ise Hatay İstasyonu yapımı nedeniyle 166 sokak ile Hakim Evleri arasını çift yönlü olarak trafiğe kapacak. Göztepe İstasyonu kazıları kapsamında 108/2 sokak ile Amerikan Koleji arası ise Üçyol yönüne tek yönlü trafiğe kapatılacak. Poligon İstasyonu yapımı nedeniyle de 56 sokak ve 123 sokak arası, Fahrettin Altay İstasyonu için ise hem meydan hem de 3/1 sokak arası çift yönlü trafiğe kapanacak.

ALTERNATİFLER

Narlıdere-Balçova yönünden gelen otobüsler, Üçkuyular Pazaryeri yanında yeni oluşturulan Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'ne gelecek. Yolcular, İnönü Caddesi alternatif güzergah, Mithatpaşa Caddesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı veya deniz yoluyla ulaşı kullanabilecek.

İNÖNÜ CADDESİ ALTERNATİF GÜZERGAHI

F. Altay'dan Üçyol'a Gidiş Yönünde: F. Altay Aktarma Merkezi'nden 970 Tınaztepe, 980 Konak veya 986 Halkapınar ya da Hıfzısıhha'dan 870 Tınaztepe, 880 Konak veya 886 Halkapınar otobüslerine binen yolcular, İnönü Caddesi alternatif güzergahını kullanacak.
Üçyol'dan Fahrettin Altay'a Geliş Yönünde: Konak, Halkapınar veya Tınaztepe yönünden gelen otobüsler bu güzergahı kullanacak.

MİTHATPAŞA TEK YÖN

Yapısı yoğun araç trafiğini kaldırmaya müsait olmayan Mithatpaşa Caddesi, F.Altay'dan Konak yönüne doğru tek yön uygulaması ile rahatlatılacak. Caddenin Üçkuyular-Adnan Saygun Sanat Merkezi arası çift yön kalacak. Ancak Adnan Saygun Sanat Merkezi - Karataş Kavşağı Arası ise Konak yönüne doğru tek yönlü kullanılacak. Karataş ile Konak arası yine çift yönlü kullanılabilecek.

Narlıdere yönünden gelen trafik, Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Sokak'tan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na aktarılacak. Üçkuyular Arabalı Vapur İskelesi ve Göztepe İskelesi'nde sefer sayıları arttırılarak yolcuların F.Altay Aktarma Merkezi'nden bu iskelelere transferi için besleme otobüs hatları konulacak.

EKSPRES HATLAR

Uzun hat olarak bilinen Halkapınar-F. Altay ve Tınaztepe-F. Altay otobüsleri Üçyol-Hıfzısıhha arasında durmayacak. Kısa hatlar tüm duraklarda duracak. F. Altay ve Hıfzısıhha hareket başlangıç noktalarından her 6 dakikada bir otobüs kalkacak. Böylece Hıfzısıhha'dan itibaren Halkapınar yönüne her 3 dakikada bir otobüs geçecek.

Trafiğe kapalı alanların otopark olarak kullanılabilecek, çöpler gece toplanacak, doğalgaz, internet fiber kablo hattı kazılarına izin verilmeyecek. Servis ve nakliye araçları saat 22.00-06.00 arasında hizmet verecek. Üçkuyular Pazarı sadece pazar günleri kurulacak.

Metro çalışmaları hakkında bilgi de aktaran Başkan Kocaoğlu, "Çalışmaların büyük bölümü bitti, üçte birinden az kemer imalatı, yüzde 10-12 civarında da temel imalatı kaldı" dedi. Kocaoğlu, İzmirspor ve Hatay istasyonlarında 2011 yılı Nisan ayında, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında ise Ağustos ayından itibaren yolcu taşımayı planladıklarını dile getirdi. Aliağa-Menderes Hattı'na yönelik işin sonuna geldiklerini söyleyen Kocaoğlu, Temmuz başında çekerlerin geleceğini belirterek, "Halkapınar-Cumaovası arası problem yok, Temmuz başı başlayacağız. 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşu ile İzmir trafiğinin kurtuluşunu birlikte yaşamak istiyoruz, olmazsa Cumhuriyet Bayramı'nda bunu yaşayacağız" dedi. Kocaoğlu, Aliağa-Menderes Hızlı Tren Hattı'nın 1.5 milyar liraya, Bornova-Üçkuyular metro inşaatının ise yaklaşık 1 milyor 250 milyon liraya mal olacağını ifade etti.