İnönü'nün Yalısı İcradan Satışa Çıkıyor



İnönülerin Anadolu Hisarı'ndaki yalısı icradan satılığa çıkıyor.

Erdal İnönü’nün kayınbiraderi işadamı Selim Sohtorik’in 1998’de 3 gemi satın alırken Emlakbank’ta kullandığı krediyi geri ödememesi üzerine 1999’da başlayan hukuk savaşı bugüne kadar devam etti.

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, Kardeşi Selim Sohtorik’in ufak ortağı ve kefili olan Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü’ye ait yalı 1998’de kurulan Erdal-Sevinç İnönü Vakfı’nın merkezi olarak kullanılıyordu.

Yine Selim Sohtorik’in yakın tarihlerde Vakıfbank’tan aldığı kredinin de geri ödenmemesi nedeniyle banka, Erdal ve Sevinç İnönü hakkında yurt dışına çıkış yasağı aldırmıştı.

Erdoğan yasağı kaldırmıştı

Erdal İnönü bu yüzden fizik alanında Nobel’den sonraki en önemli ödül olan Wigner Fizik Madalyası’nı almak için 2004’te Meksika’ya gitmeye çalışırken büyük sıkıntı yaşadı.

Araya Başbakan Erdoğan’ın girmesiyle bir kereliğine yasağı kaldırılan İnönü, bu sayede ödülünü alabilmişti.

'Müze olsun' diye vasiyet etti

İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri’nde yer alan Komodor Remzi Bey Yalısı 1917’de inşa edildi.Cumhuriyetin ilk yıllarında yalı Balkan, Çanakkale, Sakarya ve Büyük Taarruz’da savaşan Mümtaz Aktay Paşa tarafından satın alındı. Yalıya 1972’de sahip olan Erdal İnönü, binayı kagir olarak yeniden yaptırdı ve “Benden sonra müze olsun” diye vasiyet etti.

Değeri 16-17 Milyon dolar

Bölgedeki emlakçılar yalının satış fiyatı olan 7.6 milyon lirayı az buluyor. Yalı satışlarıyla ilgilenen Ayıkcan Emlak Portföy Yöneticisi Sinem Ayıkcan Yılmaz, “Çok iyi durumda ve bakımlı bir yalı. Büyük olmasa da tarihi değeri var. Konumu da iyi. Bizim tahminimize göre Komodor Remzi Bey Yalısı’nın değeri 16-17 milyon doları bulur. 7.6 milyon TL böyle bir yalı için çok düşük bir fiyat” dedi.

450 m2 bahçesi, 153 m2 tabanı olan yalı binasında toplam 637 m2 kullanım alanı var. Bahçe, zemin, ve iki normal kattan oluşan yalı, 2. grup eski eser tescilli. 4 adet salon, 6 oda, 7 adet banyo ve tuvalet ile asansör de bulunuyor. Yalının tapu kaydında Sevinç İnönü adına gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkı olan intifa hakkı şerhi bulunuyor.