'İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi'



Bayburt'ta, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen 'İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi' projesi kapsamında, 1. Strateji Çalıştayı düzenlendi.

Bayburt Öğretmenevi'nde düzenlenen çalıştaya, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bazı daire amirleri katıldı.

Kentin turizm alanında güçlü ve zayıf yönlerinin ele alınarak turizm potansiyelinin belirlenmesini hedefleyen çalıştayda konuşan Bayburt Belediye Başkanı Polat, şehrin 5 bin yıllık bir geçmişi olduğunu ve pek çok medeniyete beşiklik yaptığını söyledi.

Her medeniyetin bu topraklarda bir izi olduğunu vurgulayan Polat, ''Bunları ortaya çıkarmak ve gelen turistlere onları sunabilmek bizim görevimiz. Bu kadar medeniyet burada bir kültür bırakmış. Şarkısıdır, türküsüdür, alışkanlıklarıdır, dualarıdır, cenazesidir, doğumudur her medeniyetin bir özeli var. Bu özeli ortaya çıkarmak durumundayız. Yeter ki bu topraklara, bu değerlere sahip olalım. Yeter ki siz kaliteyi üretin, altyapıyı oluşturun ziyaretçiler mutlaka gelecektir. Bu çalışmalarımızın bütün bunları şekillendireceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

KUDAKA Genel Sekreteri Altan ise Erzurum, Erzincan ve Bayburt'un tarihi geçmişi ile kültür turizmine, iklimi ve coğrafi yapısı ile kış turizmine ve Türkiye'nin en zengin su kaynaklarının başlangıç noktasında bulunması nedeniyle de doğa ve su sporları turizmine yönelik çok zengin bir potansiyele sahip olduğuna işaret etti.

Bu nedenle, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak bölgede var olan potansiyelin harekete geçirilmesi için bir yol haritası çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Altan, ''Bölgenin geleceğine yön verecek bir proje başlatıldı. Bunun için Türkiye'nin önde gelen inovasyon strateji uzmanlarından Şirin Elçi'nin sahibi olduğu Technopolis şirketi ile çalışmalara başlanmıştır'' diye konuştu.

İnovasyon strateji uzmanı Şirin Elçi de turizmin farkındalık gerektiren bir sektör olduğuna dikkati çekti. Elçin, ''Günümüz insanı kent yaşamından artık bıktı. Bunun için de farklı turizm alanları arayışı içerisine girdi. Bizler de bu insanlara bölgenin turizm zenginliklerini sunabilmek için güçlü bir inovasyon yapacağız'' dedi.

Karşılıklı bilgilendirmelerin yapıldığı çalıştay, bir gün sürecek.