İnşaat Boyalarını Krizden Kış Ayları Korudu



Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis, küresel ekonomik krizin etkisinin en sert yaşandığı dönemin, satışların az olduğu kış aylarına denk gelmesinin inşaat boyaları grubu için bir şans olduğunu belirtti. Bitlis, "Bu durum, inşaat boyaları grubundaki daralmayı minimuma indirdi" dedi. Bitlis, küresel ekonomik krizin boya sektörüne etkilerini değerlendirdi. Bitlis, ekonominin yüzde 6-7 oranında küçüleceğinin söylediği bir ortamda, boya sektörü için büyüme beklenemeyeceğini ifade etti.

Sektörün yüzde 55-60'ını oluşturan inşaat boyaları grubunda talihli bir durumun yaşandığını anlatan Bitlis, "Dekoratif inşaat boyaları mevsimsellik arz eden bir alan. Türkiye'de boyama sezonu mart ile kasım ayları arasında oluyor. Krizin etkisinin en sert hissedildiği dönem kış aylarına denk geldi. Bunun dekoratif boyaların az kullanıldığı bir dönem olması, sektör için iyi bir şans oldu. Sektördeki daralma minimuma indi. Ertelenen taleplerin öne alınması için yapılan kampanyalarla da nisan ayından itibaren bir hareketlilik başladı" diye konuştu. Bitlis, krizin en çok sanayi boyaları grubunu etkilediğini dile getirerek, küçük ölçekli işletmelerin sıkıntısının daha büyük olduğunu ifade etti.
    
İhracat 450 milyon dolara çıktı

Türkiye'nin Avrupa'nın 6'ncı büyük boya üreticisi konumunda olduğunu anlatan Bitlis, sektörün mevcut üretim kapasitesinin yaklaşık yıllık 850 bin tona ulaştığını belirtti. Sektörün ticari büyüklüğünün 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Bitlis, sektörün son 10 yıl içerisinde ihracat konusunda da önemli bir atılım gerçekleştirdiğini söyledi. Bitlis, "Boya ve hammaddeleri ihracatında 50 milyon dolarlardan bugün 450 milyon dolara ulaştık. Sektör, üretimin yüzde 10'unu ihraç ediyor. İhracat, ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor" bilgisini verdi.
    
Sektörün geleceği 'paintistanbul' ile şekillenecek

Ahmet Faik Bitlis, Türkiye'nin gücünün hızla artırdığı boya sektöründe, çok önemli bir etkinliğe hazırlık yaptıklarını söyleyerek, "paintistanbul 2010" ile dünyanın en büyük üreticilerinin bir araya geleceğini dile getirdi. Bitlis, fuarın sektörün uluslararası nitelikte en büyük buluşmalarından birisi olacağını söyledi. BOSAD Başkanvekili Ahmet Yiğitbaşı ise "paintistanbul 2010" etkinliğinin sektörün geleceğine şekil vereceğini ifade ederek, Avrupa ile Asya'yı birleştireceğini kaydetti. Avrupa Boyacılar Birliği (CEPE) genel kurulunun da Avrupa dışında ilk kez İstanbul'da düzenleneceğini bildiren Yiğitbaşı, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti organizasyonları kapsamında bazı alanların sponsor firmalar tarafından boyanacağını da söyledi. Yiğitbaşı, fuara 50 bini aşkın yerli ve yabancı katılımcının ziyaret etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.