İnşaat Demirinde Fiyat Artışı Endişesi



Dünya Gazetesi'nden Begün Aksoy'u haberine göre, Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Demir fiyatlarının aşırı yükselmesi maalesef sektörümüzdeki yatırımları yavaşlatmıştır" dedi.

Türkiye'de üretilen demir ve çeliğin tüketilenden fazla olmasına rağmen fiyatların neden bu kadar yükseldiğini anlamakta zorluk yaşadıklarını ifade eden Karataş, "İnşaat sektörü olarak, maalesef hiç hız kesmeden artmaya devam eden demir fiyatlarından dertliyiz. Demir, çelik ve saç ürün fiyatlarının son zamanlarda dayanağının bu derece olmadığını düşündüğümüz, astronomik bir şekilde artması sektörü zora sokmaktadır. Üretimin dünyada geçtiğimiz yıl 1,63 milyar tondan bu yıl 1,86 milyar tona yükselmiş olmasına rağmen, Türkiye'de üretilen demir ve çeliğin Türkiye içerisinde tüketilenden daha fazla olmasına rağmen, neden fiyatlar durdurulamaz şekilde yükseliyor, bunu anlamakta zorluk çekiyoruz" diye konuştu.

İnşaatların durma noktasına geldiğini kaydeden Karataş, "Demir fiyatlarının aşırı yükselmesi maalesef sektörümüzdeki yatırımları yavaşlatmıştır. Korkumuz şudur ki, sektörümüz durabilir. Bundan endişeleniyoruz. Sektör temsilcilerimizin ve diğer birliklerimizin, zaman zaman ‘inşaatlarımıza bir süre ara verme ya da durdurma yönünde' talepleri gelmiş olsa da, biz bunu kurumsal nitelikte yapmamıza gerek kalmadan, piyasa şartları gereği inşaatlar durma noktasına geliyor" dedi.

300 bin kişi işsiz kalabilir

Sektörde yüzde 10'luk bir yavaşlamanın bile 300 bin işçiyi işsiz bırakacağını kaydeden Karataş, "Fiyatların düşmemesi halinde şantiyelerin durma noktasına geleceği şüphesizdir. Bu işin iki yolu var; birincisi, geçici süreliğine bile olsa demir fiyatlarındaki KDV indiriminin bu soruna kısmi çözüm getireceğine inanıyoruz. İkincisi de, Federasyonumuzun ‘madem ürettiğimiz demir, tükettiğimiz demirden fazla, demir ihracatına da yüzde 20 vergi getirilmesini öneriyoruz' kararı, bunu da destekliyoruz" diye konuştu.

Demir fiyatları bir yılda yüzde 60 arttı

Son bir yıl içinde demir fiyatlarının yüzde 60 oranında yükseldiğine dikkat çeken Başkan Karataş, demir fiyatının ocak ayında bin 780 lira iken aralık ayında 2 bin 700 liraya yükseldiğini kaydetti.

Demir fiyatındaki bu yükselişin inşaatın tamamındaki maliyete etkisinin yüzde 25 olduğunu açıklayan Karataş, "Bu şekilde konut üreten meslektaşlarımız arasında da haksız bir rekabet oluşuyor, 8 ay önce inşaatına başlamış bir arkadaşımızın dairesi 200 bin TL'ye satılırken, 8 ay sonra inşaata başlayan diğer müteahhit dairesini 250 bin liraya satmak durumunda kalıyor. Burada da olan maalesef tüketiciye yani vatandaşa oluyor" dedi.

Karataş, oluşan mağduriyetin giderilmesi için ise şu öneride bulundu: "Hükümetin, 2008 yılında uygulamaya koyduğu ‘Demir Fiyat Farkı Kararnamesi'ni düzenleyerek, 2017 yılı için müteahhitler adına tekrar yürürlüğe girmesi kaçınılmazdır."